Dömötör-napi behajtási ünnep és Darufesztivál Hortobágyon

Forrás: turizmus.com

 2020. október 21. 13:07

A hagyományos őszköszöntő Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és Darufesztivált idén október 24-én rendezik meg a hortobágyi vásártéren.

Az eseményt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágy Község Önkormányzata és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. közös szervezésében, az aktuális járványügyi korlátozások  betartása mellett rendezik meg - tájékoztatta lapunkat a nemzeti park igazgatósága.

Nem mindennapi látványosság az őszi daruvonulás a Hortobágyon

Fotó: 123rf

Szent Dömötör a pásztorok egyik legismertebb védőszentje volt az Alföldön, a legelő haszonállatok behajtása az ő neve napja tájékán történt. A behajtáshoz, vagy más néven beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is.

Dömötör napjának megünneplése a „dömötörözés" a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek a csárdában, vagy az ún. pásztorházban, s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. pásztorai – csikósok, gulyások, juhászok – még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, járnak a ménes után csakúgy, mint 100-150 évvel ezelőtt.

Az ünnepség 14:00 órakor a Hortobágyi Nonprofit Kft. rackajuhainak Kilenclyukú hídon való áthajtásával kezdődik. Megtekinthető lesz a hatos szürke marha és a ritkaság számba menő négyes bivalyfogat is.

A régi számadói rendszer hagyományai szerint a megbízott számadók bemutatják a kezük alá adott állományt, dolgozókat, szaporulatot, illetve az elmúlt időszak eseményeit is. Tisztelegve a régi pásztorok előtt Hortobágy Örökös Pásztorait is köszöntik. A rendezvény zárásaként csikós és pusztaötös bemutatóban is gyönyörködhetünk.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében a Szent-Dömötör napi Behajtási Ünnephez csatlakozva idén is megrendezik a Darufesztivált.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye. A legutóbbi daruszinkron adatai alapján elmondhatjuk, hogy jelenleg több, mint 80 ezer daru állomásozik a Hortobágyon.

A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalma a daruhúzás mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt a programjainkon résztvevők számára.

A Darufesztivál fénypontjai a hajnali, nappali és alkonyati darules túrák lesznek, ahol a résztvevők megfigyelhetik a darvak vonulásának lélegzetelállító látványát.

A terepi programok kezdeteként ismeretterjesztő filmet tekinthetnek meg a darvak életéről, majd ezt követően vezetett túrák keretében bemutatják az éjszakázó helyükre behúzó darutömeg lenyűgöző látványát. Lehetőség van vezetett túrákon részt venni, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnál.

A Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep és Darufesztivál – leszámítva a darus túrákat – ingyenesen látogatható.

További információ: www.hortobagy.eu