Drónokkal küzdenek a szmog ellen Bangkokban

Forrás: turizmus.com

 2019. február 04. 09:59

Iskolák százait tartják zárva, és a turistákat figyelmeztetik a veszélyeket hordozó levegőre Bangkokban. Ezért a polgármester úgy öntött, drónokat vetnek be a mérgező levegő elleni küzdelemben.

Thaiföld turisztikai hatósága, a TAT felhívta a turisták figyelmét a szájmaszkok viselésére, és a néhány napja engedték fel az első, vízzel töltött drónokat a metropolis fölött, amik így mesterséges „esővel” mossák a levegőt. A városvezetésnek az a célja ezzel a próbálkozással, hogy eloszlassák a szmogot a város felett.

A kísérlet hatékonysága legalábbis kérdéses: Tara Buakamsri, a thaiföldi Greenpeace munkatársa szerint például ez a kezdeményezés nem csökkenti jelentősen az emberre ártalmas mikroszkopikus részecskék mennyiségét, legfeljebb könnyíti némiképp a légzést, és egyes területeken csökkentheti a káros szennyezés mértékét. Az alltomresor.se magazin cikkében Tara Buakamsri kifejti, hogy ez az akció nem a valós problémára összpontosít. Bangkok egy hatalmas város, ahol az autók száma az utakon folyamatosan növekszik. A káros anyagok kibocsátásának másik forrása az ugyancsak állandóan emelkedő mértékű ipari termelés. Asawin Kwanmuang polgármester is több fórumon elismerte, hogy a drónok hosszú távon nem jelentek valós gyógyírt, és alternatív megoldásokra van szükség.

A drónok nem jelentenek hosszú távú megoldást

Fotó: pixabay.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem először állít ki rossz bizonyítványt a turisták által is igen kedvelt város levegő minőségéről, miközben a turizmus az egyik legfontosabb bevételi forrás.