Dubaj fertőtlenít és várja a vendégeket

Szerző: Balázs Kata

Forrás: turizmus.com

 2020. június 26. 13:15

Maszkviselés, kézfertőtlenítő folyadék, távolságtartásra figyelmeztető matricák a földön – a járványügyi szabályok maximális betartásával kampányol Dubaj. A sorra nyitó látványosságok többnyire 30%-os kapacitással üzemelnek.

A július 7-i határnyitásra készülve a Dubaji Turisztikai Hivatal virtuális túrára invitálta a kelet-közép-európai szakújságírókat.

Dubaj rendre bekerül a világ leglátogatottabb városai közé, GDP-jének 11,5 százalékát a turizmus adja. 2019-ben rekordévet zárt 16,73 millió külföldi látogatóval, a koronavírus az Expo 2020 előkészületeit akasztotta meg. A világkiállításon, amelyet a járvány miatt jövőre rendeznek meg, 25 millió vendégre számítottak volna.

Az egyik emblematikus épület, a 828 méter magas Burdzs Kalifa

Fotó: Dubai DTCM

Nem csoda hát, hogy az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa már alig várja a külföldi vendégek visszatérését. Az óvatos nyitás ráadásul indokoltnak is tűnik, mivel Dubaj gyors és szigorú intézkedéseivel eddig sikerrel kezelte a vírushelyzetet. A magas tesztelési arány, az első hetek teljes kijárási tilalma és a jelenleg is érvényes, szigorú higiéniai előírások hatásosnak bizonyultak.

Szokatlan látvány a világ legmagasabb épületének szinte üres látogatóközpontja. A 828 méter magas Kalifa-torony már megnyitott, ám míg a járvány előtt átlagosan 350 vendéget fogadott minden 30 percben, egyelőre legfeljebb 200 fő léphet be óránként, kedvezményes áron.

Újra várja a látogatókat a fényűző Dubai Mall bevásárlóközpontban található, cápák százait felvonultató, 10 millió literes Aquarium is, ahol a korábbi 750 helyett óránként 120 főt fogadnak jelenleg. A vendégeket saját maszk viselésére és a Dubajban előírt 2 méteres távolság betartására kérik itt is.

Etihad Múzeum

Fotó: Dubai DTCM

Az éttermekben most kevesebb az asztal, a távolságot meg kell tartani a szállodai medencénél és a strandon is. Az Atlantis The Palm hotelben a takarítószemélyzet mellett a „távolságtartás nagykövetei” is munkába álltak, hogy szükség esetén szelíden figyelmeztessék a vendégeket a szabályok betartására.

A népszerű Akil művészmozi mintegy 130 hatalmas, puha, vörös páholyából jelenleg csupán 35-be süppedhetnek a nézők, a többin sárga ragasztószalag fut végig, „Nem ülhetsz az ölembe” felirattal. A mozi a gyártelepből lett kulturális negyed, az Alserkal Avenue egyik nevezetessége. Az itteni kortárs galériák kreatív online programokkal reagáltak a globális válságra, de sorra nyitnak már ők is.

Az Al Fahidi történelmi negyed

Fotó: Dubai DTCM

Adam McEwan, a Hero Experiences Group ügyvezető igazgatója terepjárós sivatagi túrákat, hőlégballonos és hajós kalandokat kínál privát élményre vágyó vendégeinek. Eleve a tömegturizmus alternatíváját nyújtja, a fenntarthatóság jegyében, így a vírus miatt most nem kényszerül az üzleti stratégia újragondolására. Persze kevesebben ülnek majd a Land Roverbe, a járműveket gyakrabban törlik át fertőtlenítővel, de a programok felépítése megfelel az új időknek, amikor – ahogy stílusosan fogalmaz – mind felfedezők lettünk egy ismeretlen terepen.

Szeptembertől tervezi az indulást, munkatársait addig szabadságra küldte. Szerencsésnek mondható, hogy Dubajban a turisztikai főszezon ősztől tavaszig tart, így a szakma szereplői bíznak benne, hogy az év utolsó hónapjai hoznak még vendéget.

Óvatos optimizmussal fogalmaz Issam Kazim, a Dubaji Turisztikai Hivatal ügyvezető igazgatója is. „Mi nagyon készülünk a vendégek fogadására, de természetesen sok múlik a globális helyzeten, a kormányok döntésein, a légi közlekedésen.”

Dubaj Múzeum

Fotó: Dubai DTCM

Nyit a dubaji Sheikh Mohammed központ is, amely a hagyományos helyi kultúrával ismerteti meg a turistákat. A történelmi Al Fahidi negyedben tett séta, a tradicionális ételek mind a múltba visznek. A központba látogatókat arab szokás szerint sárfánnyal és kardamommal ízesített kávéval kínálják.

A vendégszeretet a régi, a bizalom elnyeréséhez azonban a következő hónapokban nem lesz elég a friss, forró kávé. Dubajban sokkal inkább hisznek most a modern technológián alapuló higiéniában.