Dubaj: keretbe foglalt csodaváros

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. október 11. 15:26

Az átlagosnál gyorsabban bővül a magyar turistaforgalom Dubajba, ahol sorban adják át az új attrakciókat - derült ki a Dubaji Turisztikai Hivatal üzleti reggelijén a Spoon hajón.

Az iroda hazai képviseletét ellátó Travel Advance által szervezett prezentáción elhangzott, hogy Dubaj a világ 4. leglátogatottabb városa, ahol a turisták 15,79 millió éjszakát töltöttek el tavaly. 2016-ben 14,900 millió volt ez a szám, ami 6,2%-os növekedést jelent.

A városállam célja, hogy 2020-ban elérjék a húszmillió vendégéjszakát. Ebben a kérdésben biztosra mennek, ekkor rendezik ugyanis az EXPO2020 világkiállítást, 2020. október 20-tól 2021. április 10-ig.

A turistaforgalom növekedésének alapját a megfelelő turisztikai infrastruktúra adja: az elérhető szálláskapacitást tekintve Dubaj a világ top 10 városa közé tartozik. A magyar turisták száma a 2016-os 30 ezerről tavaly 37,3 ezerre nőtt, ami 24%-os, az átlagosnál jóval nagyobb bővülést jelent – emelte ki a rendezvényen a Dubai Tourism Prágában található regionális irodájának menedzsere, Viktoria Bajanikova.

Jan Osuch (Dubai Tourism), Viktoria Bajanukova (DT), Zajos Klára (Travel Advance), Amna Bin Hendi (DT), Paddington Tucker (TA)

Fotó: Turizmus.com

Az is elhangzott, hogy Dubaj a középosztály és a luxuspiac igényeit igyekszik elsősorban kiszolgálni, a célcsoportban a párok, baráti társaságok és a családok állnak. Az utazási irodák dolgozói a Dubai Expert nevű interaktív online tréning keretében ismerhetik meg a város kínálatát.

Ez a kínálat meglehetősen sokoldalú, hallhattuk. A tengerpart és a modern építészet csodái mellett a legfontosabb vonzerőt a vásárlás jelenti Dubajban, a látogatók 91%-a például felkeresi a Dubai Mallt, a legnagyobb bevásárlóközpontot. Ezen felül a művészetek, a természet és a gasztronómia is a főbb vonzerők közé tartozik.

Számos újdonság is szóba került a rendezvényen, így a két, 150 méter magasban összekötött toronyból kialakított Dubai Frame, amelyből fantasztikus kilátás nyílik a városra. Ráadásul kevesebb, mint 4000 forint a belépő, és ezért cserébe üvegpadlón sétálhatunk a keret tetején. Jövőre adják át Dubaj 210 méter magas óriáskerekét, az AIN-t, amely a legnagyobb lesz a világon.

Dubai Frame

Fotó: dubaiframe.ae

2018-ban nyílik meg Madame Tusseaud viaszfiguráinak múzeuma, egy évvel később pedig a Six Flags témapark. Attrakció most is szép számmal akad a városban, köztük a Dubai Parks and Resorts hat különböző témaparkot magába foglaló komplexumával, ahol Bollywood Park, Legoland és vízi vidámpark is működik.

Legalább félnapos időtöltést biztosít a világ legnagyobb fedett családi élményparkja, az IMG Worlds of Adventure, ahol a legújabb animációs filmek figurái is megelevenednek.

Az újdonságok közé tartozik még a La Mer beach, a VR Park, ahol a virtuális valóság csodáit lehet megtapasztalni és a La Perle show, ahol 68 előadó a világ 23 országából mutatja be színpadi tudását látványos előadás keretében – emelte ki a Dubai Tourism közép-európai pr-menedzsere, Jan Osuch.

Telt házas volt a rendezvény

Fotó: Turizmus.com

Aki az ökoturizmus iránt érdeklődik, annak a Dubajtól 100 kilométerre fekvő Hattát érdemes felkeresni, itt hegyitúra-útvonalak és wádik várják őket. Az izgalmak kedvelőinek ajánlható az XLINE Dubai Marina élménypark, ahol akár 80 kilométer per órás sebességgel száguldhatunk le egy kilométer hosszú zip-line pályán.

Az attrakciók mellett látványos rendezvényekkel is igyekeznek a városba vonzani a turistákat. Ezek közé tartozik a februári Food Festival, az októberi Comedy Festival és a novemberi Motor Festival.