Dubaj új témaparkjai

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. április 27. 09:37

A Közel-Kelet legdinamikusabban fejlődő desztinációja azért arat sikert, mert vezetői hosszú távon gondolkodnak, és nem csupán fejlesztik, hanem célpiacok igényeire alakítják a kínálatot. Most is épp ezt teszik: a családok és a kulturális turisták felé nyitnak.

Attrakciófejlesztés legendás filmekkel

Tavaly nyílt meg az IMG Worlds of Adventure, a világ legnagyobb beltéri témaparkja, amely egész évben légkondicionált hőmérsékletével a nyári forróságban is hűs menedéket nyújt a betérőknek. Itt minden a szuperhősökre és legendás filmekre épül, megálmodói kiváló stílusérzékkel kapcsolták össze az egyes attrakciókat a tematikus boltok kínálatával, valamint a melléjük települt éttermek, kávézók, bárok választékával.

Egy virtuális valóság alkalmazás segítségével belebújhatunk a Vasember páncéljába, az Elvarázsolt hotelben horrorfilmek hús-vér szereplői elől menekülhetünk, felszállhatunk a Bosszúállók autó­jával, bolyonghatunk dinoszauruszok között, vagy éppen hajmeresztő kalandokat élhetünk át a hullámvasúton és fejreállhatunk Thor hintakalapácsában.

IMG Worlds of Adventure


 

A hatalmas Dubai Parks témapark-komplexumban álló Motion­gate Dubai fedett és nyitott részeiben viszont már élőben kínál kalandokat, további hollywoodi filmhősök segítségével. Lézerpisztollyal lőhetünk kísértetekre a Szellemjárók vasútján, találkozhatunk Hupikék Törpikékkel és a Madagaszkár Pingvinjeivel, benevezhetünk vizes és adrenalinnövelő utazásokra, 4D-s moziban nézhetjük az Underworld vámpírcsatáit, és akár kipróbálhatjuk a szabadesést is – 58 méteres (!) magasságból.

A mellette található Bollywood Parks nem csupán az itt élő, nagyjából egymilliós indiai kolónia és az emirátusba látogató évi 1,8 milliónyi indiai turista kegyeit keresi, hanem bátran ajánlható minden korosztálynak és csoportnak. A témapark az indiai filmsztárokon keresztül kalauzol a mozik világába, és még azok számára is pompás szórakozást nyújt, akik nincsenek tisztában e műfaj sajátosságaival. Kaszkadőrshow, a green box használatát ismertető interaktív túra, repülés Krrish-sel, az indiaiak kedvenc akcióhősével, megelevenedő mozivászon, utcai táncjelenetek, színházi előadás is várja itt az újdonságokra nyitottakat.

Bollywood Parks


 

A szintén a Dubai Parks részét képező Legoland viszont kimondottan a kisgyerekes családok igényeire szabott kreatív, vizes és száraz attrakciókkal örvendezteti meg látogatóit.

 

Új operaház és történelmi negyed

Tavaly Placido Domingo koncertje nyitotta meg a 2000 férőhelyes Dubai Operát, a városközpont különleges formájú új kulturális központját. Repertoárja azonban nem korlátozódik a komolyzenére, a világhírű művészek mellett látványos előadások és kasszasiker musicalek váltják egymást a Mary Poppinstól a Blue Man Show-ig.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. áprilisi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

Szintén építészeti remekmű az Etihad Museum év elején megnyílt komplexuma, amely hét, tollat szimbolizáló oszlopon támaszkodó kéziratot formáz – ez az 1971-ben hét emirátusból létrejött szövetségi ország születésének körülményeibe és mindennapjaiba nyújt betekintést. Jóval kisebb, ám nem kevésbé látványos a Dubai Museum hagyományos közel-keleti stílusban készült épülete, amely az ókortól követi végig az itt élő népek mindennapjait, élethű viaszfigurákkal és tradicionális házbelsőkkel.

Toplistás látványosságok

De persze aki Dubajban jár, nem hagyhatja ki az évek óta stabil közönségsikert arató látnivalókat sem. A helyi turisztikai hivatal toplistáját a Dubai Mall, a világ legnagyobb bevásárlóközpontja vezeti. Az akár többnapos programot is biztosító hatalmas komplexum nem csupán a világmárkák széles választékáról híres, hanem a lenyűgöző víz alatti világot bemutató Dubai Aquariumról is. Itt 140 állatfaj tekinthető meg a hatalmas akváriumok üvegén keresztül, a bohóchalaktól a békésen pihenő krokodilokon át a totyogó pingvinekig.

És a Dubai Mallból indul a felvonó a Burj Khalifa kilátóteraszaira, amelyek a 125. és a 148. emeleten találhatóak. A világ legmagasabb épületéből alaposan megismerhető ez a folyamatosan fejlődő, párját ritkító város. A Burj Khalifa lábánál pedig óránként többször zenére „táncoló” szökőkút kápráztatja el a látogatót, a város második legnépszerűbb attrakciójaként.

Burj Khalifa


 

A dobogó bronzérmese – holtversenyben a tengerparttal – a Dubai Museum körüli kulturális negyed, ahol a belvárosi felhőkarcolóktól merőben eltérő utcaképet találunk, földszintes (vagy egy-két emeletes) házakkal, macskaköves, csendes utcákkal, hívogató udvarokkal és teraszokkal. Innen a helyi vízitaxival, az abrával juthatunk el a Dubaj-öböl (Dubai Creek) túloldalára, ahol a souk fogad.

A toplista negyedik helyén található The Palm Jumeirah csak részben látogatható, hiszen a pálma „levelein” létesült villák és apartmanok tulajdonosai diszkrécióra vágynak. A mesterséget szigetet körbefonó úton viszont egymás mellett sorakoznak a szállodák – például a Fairmont The Palm, amely közel 400 szobájával igazi resort. És mint a helyszínen megtudtuk, honfitársaink körében is népszerű, a magyarok ugyanis bekerültek a top 20 küldő ország közé. Számos étterem és bár, hosszan elnyúló tengerparti föveny, minden igényt kielégítő, hatalmas fitnesz­részleg, luxuskezeléseket kínáló spa, animátorok, mi több, főzőiskola is fogadja az itt pihenőket.

The Palm Jumeirah


 

A Pálma-sziget másik végében található Waldorf Astoria pedig a három Michelin-csillagos séf, Heinz Beck tradicionális és formabontó kreációival várja nem csupán az itt megszállókat.

 

Kétszáz nemzet konyhája

A lakosság sokszínűsége egyébként az ételkínálatban is jól tetten érhető: összesen 200 nemzet fogásait kóstolgathatjuk a város 6000 éttermében és kávézójában, vagy az utcai árusoknál, ahol szintén bátran ehetünk. Alkoholt pedig a szállodákban és a bárokban kérhetünk, igaz, az itthon megszokottnál jóval magasabb áron.

Gasztronómia a sivatagban


 

Dubajban a sivatagi szafari is kötelező program, minden korosztály számára. Számos cég szervez túrákat a várostól 15-20 kilométer távolságra fekvő dűnék közé, minden igényt kielégítő dzsipekkel, tapasztalt, ám roppant vagány sofőrökkel, akik nyaktörőnek tűnő mutatványokkal vezetik végig a mit sem sejtő vendégeket a vöröslő homokon. A nagyjából egyórás kaland után pedig meginvitálnak egy igazi beduin faluba, ahol nem csupán helyi finomságokat, hanem szórakoztató programot is kapunk, a sólyomshow-tól kezdve a kerengő dervisen át a hastáncosnőig.

Kapcsolódó cikkek