Dubajba is megérkezett a tavasz

Forrás: turizmus.com

 2024. március 18. 13:20

A tavasz szeszélyessége Dubajt is elérte, furcsa mód esőt és szelet is hozott bőven az elmúlt napokban, hetekben. De ez azért senki kedvét ne vegye el egy kis tél végi kiruccanástól, Dubajban általában kedvező az időjárás és rengeteg a program is.

Ebben a hónapban elkezdődött a ramadán is (március 11.), amelyről már egyre többet tudhatunk meg. Az iszlám vallást nagyjából 1,8 milliárd ember követi, a világ második legnagyobb vallásának tartjuk (a kereszténység után). Az iszlám vallás öt oszlopra épült: a hitvallásra ( „Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed az ő prófétája”); napi ötszöri ima; a ramadán havában a böjt; zarándoklat Mekkába, a muszlimok szent városába; adakozás a szegényeknek. Ezek a vallás legfontosabb parancsolatai, amelyeket minden igazhívőnek követnie kell.

Ez a 30 (vagy 29) napos böjt ramadán havára esik, mert a hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt Mohamed prófétának, aki a Hira hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni.

A ramadán manapság nem jelent különösebb kihívást a látogatók számára. Az üzletek, éttermek nyitva tartanak, persze azért az elvárt, hogy a böjtölő helyiek előtt ne igyunk-együnk. De különösebb megkötés nincs a városban. És ha már Dubajban vagyunk, akkor nézzünk egy kicsit körül.

Az Alserkal Avenue kis üzletei, kiállítótermei, kávézói talán nem nagyon ismertek a magyar nagyközönség körében, pedig számos érdekességgel találkozhatunk itt. Az antik üzletektől a modern galériákig sok mindent felfedezhetünk, és akár meg is vásárolhatunk itt.

Séta után jólesik egy kis pihenő és akár egy brunch a város egyik felkapott helyén vagy valamelyik szálloda tengerparti éttermében, klubjában. Hogy melyiket válasszuk? Bármelyiket, hiszen a minőség egyformán garantált.

Dubajt a felhőkarcolók jellemzik, de van a városnak egy másik arca is, mégpedig a felújított Al Fahidi negyed, amelynek jellegzetes épületei első ránézésre vagy száz évet repítenek vissza az időben. Az eredeti, agyagból és koralltörmelékből épült házak megmaradt alapjára húzták fel ez eredeti épületek mását, és alakították így ki vagy inkább vissza az óvárost. Az épületek egy részében éttermek vagy hotelek kaptak helyet, míg mások kisebb múzeumként vagy üzletként funkcionálnak. A széltornyokkal tűzdelt házak között sétálva egy kicsit tényleg visszarepülhetünk az időben, könnyen elképzelhető, hogy milyen lehetett itt az élet az olaj felfedezése előtt.

A múzeumokon kívül természetesen számos más kulturális programot is találunk a városban. Koncertek szinte minden héten vannak, érdemes a www.visitdubai.com oldalon a Dubai Calendart lapozgatni, hiszen ebben minden programot megtalálhatunk, legyen az opera, koncert, kiállítás vagy bármi más, nagyszabású rendezvény.

Dubaj mindig készül újdonságokkal is a látogatók számára – ezúttal a Dubai Creek Harbourt szeretnénk kicsit jobban megismertetni a látogatókkal. A Dubai Creek Harbour Dubaj egy új, dinamikusan fejlődő területe, amely a Dubai Creek partján helyezkedik el. Ez nagyjából tízpercnyi autóútra található a városközponttól és húsz percre a repülőtértől.Itt áll az a kilátó, ahonnan festői látvány tárul a szem elé, és szinte egész Dubajt láthatjuk innen.

De van itt játszótér is a gyerekek számára. A Creek Play több játszótérből áll, élénk színekkel és sziluettekkel díszített, amely egy kicsit visszaadja a régi, jellegzetes keleti piacok képét. A sétálóutcákon kívül a Dubai Creek Harbour híres a kávézóiról, éttermeiről is.

És ha már a különböző ajánlatokról beszélünk, érdemes a nyaralás tervezésekor Dubajjal is számolni. A nagy meleg ellenére sokan választják a várost a nyári időszakban is, és hogy miért? Nagyon egyszerű a válasz: az olcsóbb ár miatt. Ilyenkor minden kedvezőbb áron foglalható, sok a kedvezményes ajánlat, és ilyenkor akár a múzeumok vagy egy-egy látványosság is ingyen vagy kedvezménnyel látogatható.

De talán a legfontosabb, hogy a gyerekek 12 éves korig ingyen szállhatnak meg a (jelenleg több mint ötven hotel egyikében) és az étkezésük is sok esetben ingyenes.

Ki ne szeretne élni egy ilyen lehetőséggel? Egy négytagú család esetében bizony megfontolandó, hogy mikor és hová utazzon. Dubaj most is tökéletes választás lehet.

www.visitdubai.com

(X)

Képek: DET  – Dubai Department of Economy and Tourism