Dühösek a romániai beutaztatók az elégtelen nemzeti marketing miatt

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. október 26. 12:20

Nyílt levelet küldött a gazdasági, vállalkozói és turisztikai miniszternek a romániai Utazási Irodák Országos Szövetsége (ANAT) és a Beutaztatók Romániai Szövetsége (AIR), miután az ország már a legjelentősebb idegenforgalmi vásárokon sem akar nemzeti standot állítani.

Az elsősorban beutaztatással foglalkozó utazási irodáknál, szakszövetségeknél az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Románia a londoni World Travel Market kiállítástól is távol marad. Ezzel negyvenéves hagyományt rúgnak fel, hiszen az ország még a Ceaușescu-érában is bemutatta a külföldieknek a romániai desztinációkat.

A dühös szakma a levélben emlékezteti a minisztert – aki a szeptemberi kormánybuktatást követően jelenleg csak ügyvezető az új kabinet megalakulásáig –, hogy az Eurostat adatai szerint 2021 júliusában soha nem tapasztalt mélységbe zuhant Románia idegenforgalma, és a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző esztendő júliusához viszonyítva 90 százalékkal csökkent.

Románia a londoni vásár mellett a madridi (FITUR) és a berlini (ITB) rendezvényekre se jelentkezett be. Dumitru Luca, az ANAT elnöke a bursa.ro portálnak elmondta, hogy sürgősen szükség lenne egy központi stratégiára az ország népszerűsítését illetően, és hogy kötelesség lenne nemzeti standdal visszatérni a jelentős idegenforgalmi vásárokra. De azt is elvárják a minisztériumtól, hogy rendszeresen kommunikáljon a szakmai szervezetekkel, amelyek egymaguk képtelenek visszacsalogatni a külföldieket Romániába.

romania_123rf

Segesvár óvárosa. Az utazási irodák szerint nehéz lesz visszacsalogatni a külföldieket Romániába nemzetközi vásári részvételek nélkül

Fotó: 123rf.com

Ha ez nem történik meg, a szervezet szerint Románia lekerül a nemzetközi turizmus térképéről. Luca megjegyezte, hogy elsősorban nem pénzt akarnak a kormánytól a turizmusmarketingre, hanem az egész rendszer megfelelő, hatékony törvénykezési keretének megszabását várják. Ez magába foglalná többek között az turisztikai desztinációs menedzsmentre vonatkozó törvénytervezet napirendre tűzését és parlamenti megszavazását.Fontos részlet, hogy magyar mintára Romániában is elkészült egy TDM-törvénytervezet, ám az évek óta valamelyik hivatal fiókjában lapul.

Az AIR közleményében szintén megkongatta a vészharangot, mondván, a beutaztatásra szakosodott utazási irodák egyik napról másikra élnek, mert az említett minisztériumban még csak külön osztályt sem alakítottak a turizmus számára. Eközben pedig más európai országok még a pandémia idején is költöttek idegenforgalmi marketingre, legalább azért, hogy csökkentsék a veszteségeket.

Tény, az elhúzódó belpolitikai válság még némi optimizmusra sem ad okot a szakmában dolgozóknak. És ha lesz is a közeljövőben teljes jogkörrel felruházott kormánya Romániának, továbbra is kérdés, hogy a kabinetben kineveznek-e ismét turisztikai minisztert.