Duna-parti betongrill a Gellért téren

Forrás: turizmus.com

 2017. január 31. 13:27

Egészen váratlan helyszínen, a Gellért Fürdő Dunába ömlő termálvizes csatornája mellett alakítottak ki grillezésre, beszélgetésre, sakkozásra alkalmas köztéri, közösségi teret egy egyetemi kurzus résztvevői.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2011-ben indult el az első Beton kurzus és workshop azzal a céllal, hogy a hallgatók először elméletben, majd gyakorlatban is megismerkedhessenek a beton kreatív felhasználási módjaival. Az elmúlt években már forma- és bútortervező, valamint képzőművész hallgatók is bekapcsolódtak a munkába.

A Beton kurzus résztvevői 2015-ben a Gellért tér alatt, a Budai alsó rakparton, a Szabadság-híd melletti rézsűs területen dolgoztak. Ez az a hely, ahol a Dunába folyik a Gellért Fürdő értékes termálvize, és amolyan jacuzziként funkcionál. A diákok ezt a „kificcenést" nézték ki maguknak, és betonból kis padokat öntöttek, amelyekről nemcsak pompás kilátás nyílik, de a folyóval kapcsolatos érdekességeket is lehet olvasni rajtuk. Az előző szemeszterben a kurzuson részt vevő egyetemisták ezt fejlesztették tovább a Valyo (Város és a Folyó) Csoport segítségével, munkájuk a Kifolyó nevet kapta.

Kifolyó – új közösségi találkozóhely

A Kifolyó legizgalmasabb, központi része a Gellért téri Gerilla Grill. Ez egy betonból készült, Duna-parti sütögetőhely, ahol a bátrabbak a város kellős közepén, mégis a kíváncsi szemektől távol, közvetlenül a vízparton készíthetik el az ebédjüket. Akik a grillezés után több időt töltenének a szabadban, azok játszhatnak például a vízisakk-készlettel. A kurzus résztvevői a kutyásokra is gondoltak, és a négylábúaknak kutyaitatót készítettek.

Gerilla Grill

A Budai alsó rakpart Gellért tér alatti részét az autóforgalom miatt nehéz megközelíteni, ráadásul fentről takarásban van a grillező, ezért az egyetemisták jópofa jelzéseket készítettek „Kövesd a teknőst!" mottóval. Ha a gyalogosok követik a teknősöket, könnyen lejuthatnak a vízhez. Ugyancsak a közlekedést segíti a lenti sétányon található gázló, aminek segítségével végig lehet sétálni a parton, a kifolyó alatt, a városlakók által kialakított szikla-jacuzzihoz.

Szikla-jacuzzi

A februárban induló következő Beton kurzuson tájépítész hallgatók is részt vesznek majd a munkában, így tavaszra megszülethet Budapest egyik legvagányabb szabadtéri, városi találkahelye. (Fotók: Bognár Benedek és Simon Zsuzsanna)