Dunai mesék

Forrás: turizmus.com

 2019. május 22. 12:59

A Duna menti települések értékeinek felmérésére, az együttműködési lehetőségek erősítésére 2017-ben több ország részvételével zajló projekt kezdődött Danube Urban Brand (DANUrB) néven.

A magyarországi programot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara Urbanisztikai Tanszéke dolgozta ki és vezeti, részt vesz benne Pest Megye Önkormányzata is.

A projekt tagjai az egyes városokat, falvakat vízitúrázva keresték fel

Fotó: Pest megye Facebook oldala

Az önkormányzat által indított Dunai mesék című blogban a megye területén található két térségnek, a Dunakanyarnak és a Csepel-sziget déli részének (Szigetzug) a programban részt vevő településeivel foglalkoznak. Mivel a projekt lényeges eleme a települések és a Duna kapcsolata, az egyes városokat, falvakat vízitúrázva keresték fel, többek között arra helyezve a hangsúlyt, miként lehet a ma még kihasználatlan, alulhasznosított építészeti és kulturális emlékeket, infrastruktúrát „Duna menti kontextusban" aktívvá tenni. Ezekről a csónaktúrákról, élményekről, tapasztalatokról szól a Dunai mesék.

A programban érintett települések, területek a Dunakanyarban: Dunabogdány, Ipolydamásd, kisoroszi szigetcsúcs, Nagymaros, Szob, Verőce, Visegrád, Zebegény. A Szigetzugban: a Ráckevei-Duna szigetei, Lórév, Ráckeve, Szigetbecse, Szigetszentmárton, Szigetújfalu.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg (ERDF, IPA, ENI).