Dunakanyar: új hotelek, attrakciók, összefogás

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. május 21. 17:01

A kiváló helyi adottságok átélhetővé tételét, az infrastruktúra javítását, a történelmi és kulturális örökség látogatóbarát módon történő korszerűsítését és a hosszabb tartózkodásra ösztönzést szolgálják a Dunakanyar településeinek fejlesztései.

A Dunakanyar immár hagyományos szezonnyitó tájékoztatójának ezúttal Esztergom egyik látványossága, a múltidéző kiállítással is rendelkező 351 zuhatagi vontatóhajó adott otthont. A rendezvényen Komáromtól Szentendréig a teljes turisztikai kínálatot megismerhettük, a Duna mindkét partjáról.

Kissé borongós kilátás a Mária Valéria hídra az állóhajó fedélzetéről

Fotó: turizmus.com

A vendégeket Bánhidy László alpolgármester és Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője köszöntötték, a turizmust mindketten kiaknázatlan aranybányaként aposztrofálva.

 

Termékfejlesztés és összefogás

Bár azzal az érintettek is egyetértenek, hogy van még hova fejlődni, példaértékű az az összefogás, amely már-már komplett régiónyi területen elindult, és melynek a közös nevezője a folyó, amely összeköt, vagyis a Duna. Közös kezdeményezésekre eddig is volt már példa, ám az egyes települések és térségük kínálatának közös, élményszerű csomagokká gyúrása még ezután vehet nagyobb lendületet, miután mindenütt megtörténik a helyi infrastruktúra és kínálat fejlesztése.

Ezekről számoltak be az érintettek, köztük a négy nagy, Vác, Szentendre, Visegrád és Esztergom, továbbá a szintén jelentős fejlesztéseket végrehajtott Dunamente Turisztikai Régió. Utóbbi egy hónapja szerveződött konzorciumként, a Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft., a Tata és Környéke TDM, az Esztergom és térsége TDM, a Dorog és térsége TDM, a Podunajsko/Dunamente TDM (a határon túlról) és a Komáromi Turisztikai Egyesület közreműködésével, május 1-jétől pedig már el is indult a határon átnyúló közös kártyarendszerük.

De a szorosan a Dunakanyar kiemelt turisztikai térséghez tartozó négy nagy település képviselői is hosszan sorolták újdonságaikat, melyekből külön hírekben is szemezgetünk majd.

Valamennyi település nagy reményeket fűz az EuroVelo 6 közelgő fejlesztéséhez, van, ahol már csak rövid szakaszok hiányoznak a nemzetközi kerékpárút folytonosságához.

Látkép Esztergomról, fent a bazilika, balra lent a frissen átadott Veprech-torony, a város új attrakciója

Fotó: iranyesztergom.hu

 

Új szálláshelyek

Miután a Dunakanyar egyik legkomolyabb problémája egynapos, kiránduló úti cél jellege, és épp emiatt szállásférőhelyekben sem bővelkedik, különösen fontos és örömteli hír, hogy több szállodafejlesztés is folyamatban van.

Visegrádon újra megindultak a munkálatok a lepencefürdői domboldalt torzóként évekig elcsúfító épületben, itt négycsillagos szálloda nyílik várhatóan még ebben az évben, és egy másik szálloda tervezése is megkezdődött. Visegrádon egyébként 2013 óta 72 ezerről 300 ezerre bővült a vendégéjszakák száma a TDM-szervezet munkájának is köszönhetően, s ezt a látványos bővülést a meglévő szálláshelyekkel tudták produkálni.

Esztergomban is új szálláshelyet adnak át ősszel, a Rudolf Rezidencia a Széchenyi tér egyik házában nyílik meg különleges luxus lakosztályokkal.

 

Látványos attrakciók

Sok izgalmas újdonságról is hallhattunk, amelyek tovább erősítik az egyes települések karakterét és vonzerejét. Vácon 4 milliárd forint értékben modernizálják és bővítik a Múzeumi Negyedet, ahol jelenleg is 30 kiállítás működik 16 helyszínen – mondta el Papp Ildikó, a TDM ügyvezetője.

Vác hangulatos főtere. A közelben található a másodjára is az Év Cukrászdájának választott Mihályi Patisserie

Fotó: turizmusvac.hu

Vácon egymást érik a fesztiválok, de a környező programlehetőségek csillagtúraszerű felfedezéséhez is kiváló központ a maga romantikus, kedves, polgári hangulatával, felújított főterével, kiváló gasztronómiájával.

Szentendrén 10 milliárd forintot fordítanak turizmusfejlesztésre, amelyből kiemelkedő a Dunakorzó, a Templomdomb és a Képtár, valamit a szabadstrand és a helyi piac fejlesztése.

Szentendre hangulatos belvárosa

Fotó: Irány Szentendre Facebook-oldala

Megújult a Tourinform is, a helyi TDM-szervezet rengeteg ötletes és innovatív eszközt vetett be a Szentendre brand újraértelmezésére, megerősítésére. Ezekről Hidegkúti Dorottya, a TDM ügyvezetője mesélt.

Visegrádot magával ragadó stílusban mutatta be Cseke László, a helyi TDM elnöke, nem rejtve véka alá a hiányosságokat sem. Náluk számos családi programcsomagot kidolgoztak, amelyekbe beépítették a térség attrakcióit, illetve sokat jelent a Mahart heti 5 sétahajójárata is, amelyek rendkívül sikeresek. Muravölgyi Farkas Emese TDM-menedzser a fejlesztésekről beszélt. Csaknem 30 millió forint értékben valósult meg többek között információs pultok kihelyezése a szálláshelyekre, eszközbeszerzés stílusos faházak formájában, térképek elkészítése, a weboldal megújítása és 8 garantált program elindítása.

Az egyik legnagyobb durranás lenne, ha megvalósulhatna az a drótköteles felvonó, amely a visegrádi Fellegvárba vinne fel, s így a teljes útvonal összeköthető lenne akár a Nagyvillámmal.

Mesterségek udvara a Palotaházban

Fotó: palotahaz.hu

Esztergomban több ikonikus városi épület is új életre kel, köztük megújul a Duna Múzeum. Bemutatják a híres Szalkai-kódexet, Babits-séták indulnak.

A város egyik legújabb és leglátványosabb fejlesztése a Vízivárosban márciusban átadott Veprech-torony. Feltárták és helyreállították a dzsáminál lévő Malom-bástyát és a Veprech-toronyban az eredeti konstrukció szerint rekonstruálták a reneszánsz vízgépet, illetve az építményeket körülvevő várfalakat. A modern szárnnyal kiegészített részben étterem és parkoló is található.

A négy emelet magas Veprech-torony belsejében található, fából és főleg rézből készített vízemelő szerkezet mai szemmel nézve is döbbenetes teljesítményre volt képes egykor, ezzel juttatták fel a várba a vizet. A technika Leonardo da Vinci találmányán alapul. A bámulatos szerkezetet a házigazda Szekeresné Czinege Erzsébet TDM-elnök a konferencia után meg is mutatta az érdeklődőknek.

A Veprech-torony szerkezete

Fotó: kemma.hu

A Dunakanyar kínálatát szervesen ki tudja bővíteni a tágabban vett régió természeti és kulturális kínálata, erről a Dunamente Turisztikai Régió tagjai egyenként is szóltak.