Dunamente Ökocentrum – Lábatlan a turizmusban veti meg a lábát

Forrás: turizmus.com

 2021. június 03. 14:25

Komoly stratégiai tervezés után a Duna-parti kisváros, Lábatlan a turizmus felé nyitásban látja a jövőt. Az új modell kielégíti a legfrissebb trendeket is, hiszen a legújabb kutatások azt igazolják, a városi emberek szívesen töltik aktívan szabadidejüket.

Lábatlan legújabb attrakciójával, a tavaly ősszel nyílt Dunamente Ökocentrummal felírta magát a hazai turizmus térképére. Az eddig iparvárosként definiált település ezzel kitört a skatulyából és aktív turisztikai programokkal kiegészített szolgáltatásai az iskolai csoportok, fiatalabb családok és az idősebb korosztály számára is izgalmas programokat kínálnak.

Hiteles a város új iránya, hiszen ahogy a város a fenntartható turizmusfejlesztést tűzte ki célul, úgy az Ökocentrum is a klímavédelem és a fenntartható jövő témakörét tárja a látogatók elé – olvasható a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület sajtóanyagában.

Szekér Zoltán a látogatóközpont sajtóeseményén

Fotó: Dorog és Térsége Turizmus Egyesület

Szekér Zoltán, a Dunamente Ökocentrum csapatának vezetője kiemelte: céljaik között szerepel, hogy a helyi lakosok még büszkébbek lehessenek városukra, és azok is felkapják a fejüket Lábatlan nevének hallatán, akik korábban kevésbé vélték izgalmasnak a települést és a térséget.

A Duna-parti város tengernyi élményt rejt, aki ide ellátogat, az nemcsak egy tartalmas programmal gazdagodik a látogatóközpontban, hanem családtagjaival kirándulhat, bringázhat egy jót, és a pihenésre is maradhat ideje. Az újfajta márkaépítés ezeket az egymásra épülő rétegeket jeleníti meg.

Azért dolgoznak, hogy minden korosztály megtalálja a számítását, legyen szó iskolai osztályokról, kisgyermekes családokról vagy akár a szenior generációról.

Szekér Zoltán hozzátette, hogy az új márka építése során fontosnak tartották kiemelni az aktív turisztikai lehetőségeket, hiszen egyre népszerűbbek a mindennapi mókuskerékből kitörni vágyók között a bakancsos túrák, a kerékpártúrák és a vízi sportok, amelyek változatos kalandokat kínálnak és remek csapatépítő programok is egyben.

Piknikhelyszín a brandépítés és az attrakciófejlesztés jegyében

Fotó: Dorog és Térsége Turizmus Egyesület

Szeretnék bemutatni a településen eddig rejtve maradt természeti értékeket is, hiszen nemcsak a Gerenday Kert kínál izgalmas felfedezni valót, de a környékbeli dombok, hegyek is, amelyek érdemesek arra, hogy megismerjék őket a természetkedvelők. Ráadásul a település mellett folyik a Duna, adott tehát a lehetőség, hogy a vízi sportok – sárkányhajózás, kenu – is szerepet kapjanak a turisztikai kínálatban.

A turisztikai csomagjukat úgy állították össze, hogy folyamatosan változó, izgalmas programok közül válogathassanak a Lábatlanba látogatók, így szeretnénk elérni, hogy a város egész évben, évszakoktól függetlenül vonzó célpont lehessen a jövőben.

Mint közleményükben kiemelik, nagy kihívás van abban, hogy nemcsak a látogatók, de a szakma, a turizmusban dolgozó szakemberek figyelmét is felhívják magunkra, hiszen remek közös projektek születhetnek, amelyekben a települések egymást erősíthetik. A kistelepülések felé is pozitív üzenete van egy ilyen jellegű brandújításnak. A sikeres váltás számukra is azt üzenheti, hogy van még hely Magyarország turisztikai térképén, van igény teljesen új dolgokra, a befektetett munka mindenképpen meghozza a gyümölcsét.

Kerékpárral a klímavédelemért

Fotó: Dorog és Térsége Turizmus Egyesület

A látogatóközpontban korunk egyik nagy kérdését, a klímavédelem témakörét is megismerhetjük élményszerűen, és a látogató önmagának tud választ adni a kérdésre: „És Te mit tehetsz?”

A megújulás tehát inspiráló lehet más közösségek számára is, és magában hordozza a lehetőségét annak, hogy a helyi szolgáltatók tovább bővítik kínálatukat, a megnövekedett igényeknek megfelelő lehetőségekkel – írják.

Az Ökocentrum már most együtt dolgozik a helyi vendéglátóegységekkel, sportegyesületekkel az érkező turisták komplex kiszolgálásában, ugyanakkor figyel a helyi lakosságra is.

Május 1-jétől indult hivatalosan a Dunamente Superior MTB csapat, heti többszöri kerékpáredzésekkel, amely egy újabb sportolási lehetőséget jelent a helyben élők fiatalok számára. Ősztől várhatóan helyi szakkörökkel, előadásokkal invitálja az érdeklődőket, kibővítve ezzel a városi programkínálatot.

A látogatóközpont kiállítótere akár tanórára alkalmas helyszín is lehet

Fotó: Dorog és Térsége Turizmus Egyesület

A közeljövőben az együttműködések további bővítésén dolgoznak. Szállodai csomagok kialakításával az egyéni vendégeket kívánják majd megszólítani.

Ősztől pedig az általános iskolák második helyszínévé változik az ökocentrum, hiszen a tervek szerint a természettudományi órák különleges színhelyévé válik a kiállítótér.