Kétszer többen vettek részt a Múzeumok Éjszakáján, mint tavaly

Forrás: MTI

 2022. június 30. 10:33

Nagy sikerrel, rekord részvétellel zajlott le az idei Múzeumok éjszakája. Hoppál Péter szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában elmondta: a szombati országos rendezvényt csaknem 330 ezren látogatták, kétszer annyian, mint a tavalyit.

"Több mint 430 intézményben összesen 2500 aktivizáló program valósult meg országszerte június 25-én szombaton. Az intézményeknek sikerült megszólítaniuk az átlagembereket, átment az üzenet, hogy kulturálódni, múzeumba menni igenis jó" - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

A Múzeumok éjszakáját, a közgyűjtemények országos rendezvénysorozatát huszadik alkalommal rendezték meg.
Hoppál Péter kiemelte: egyetlen este alatt 329 ezer 174-en léptek be a múzeumok rendezvényeire, ami kétszer annyi, mint a tavalyi 164 ezres látogatószám. "A budapestiek a vidékieknél is nagyobb mértékben növelték a részvételüket az eseményen. Boldogok vagyunk, hogy a pandémia két éve után az intézmények országszerte tele voltak".

Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy a Múzeumok éjszakája kiváló lehetőség arra, hogy a múzeumok, a könyvtárak a levéltárak bevonzzák kapuikon belülre azokat is, akik az év során munkájuk, életkörülményük miatt nem tudtak ellátogatni közgyűjteményekbe.

muzej

Több mint 430 intézményben összesen 2500 aktivizáló program valósult meg országszerte június 25-én szombaton

Fotó: Múzeumok Éjszakája

"A hazai közgyűjtemények arra törekednek, hogy a 21. századi ember számára próbáljanak vonzó szabadidő eltöltési alternatívát kínálni. A múzeumpedagógia eszköztára, illetve az interaktív kiállítások sora sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Az Európai Unióban GDP arányosan Magyarország költ legtöbbet kulturális célokra, és ebben ott van a múzeumok felújítása, valamint új létesítmények építése, amilyen például a Néprajzi Múzeum vagy a Magyar Zene Háza" - mondta Hoppál Péter.