Duplázott a Felső-Mátra

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. április 02. 09:39

Szűk tíz év alatt közel duplájára nőtt a Felső-Mátra vendégforgalma - egyebek között ez is kiderült egy tegnapi mátraszentimrei konferencián.

75 éve, hogy a Felső-Mátra turisztikai centruma, Mátraszentimre megkapta az önálló közigazgatású nagyközség címet. Ennek a jelentőségére emlékeztek a helyi négycsillagos Hotel Narád & Parkban tartott vállalkozói találkozón.

Országgyűlési határozattal, 1944 április 1-jén jött létre hazánk legmagasabban fekvő településegyüttese Mátraszentimre, Fallóskút, Bagolyirtás, Mátraszentistván, Mátraszentlászló és Galyatető összeolvadásával. Azóta Magyarország első számú hegyvidéki üdülőközpontja lett a település.

Bevezető előadásában Hajagos József, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium tanára történeti áttekintést nyújtott a Mátra felső tájegységének életéről. Az egykori huták - az akkori elzártságuk miatt - kezdeményezték az önálló közigazgatás megteremtését. Hangsúlyozta, hogy ezen a vidéken a turizmus első lépéseit Hanák Kolos (1851-1923) jogász, a Magyar Turista Egyesület egyik alapítója tette meg, aki írásaival népszerűsítette a Mátrát. Az irányításával készültek el az első jelzett utak a hegyen.

A Mátra megismertetéséért és fejlesztéséért sokat tett Gyöngyös egykori polgármestere, Puky Árpád (1877- 1959) is.

1920 után a Mátra lett hazánk legmagasabb hegyvidéke, ahol utat építettek annak a jobb megközelítésére. Így már nemcsak a környékről, hanem Gyöngyösről autóbusszal is utazhattak a a távolabbról érdeklődők a Mátrába. Később fokozatosan fejlődött a turizmus, a vendéglátás és egyre több szálláshelyet is létesítettek. Így panziók és az első szállodák is megépülhettek. A fejlesztések napjainkban is tartanak.

Az üzleti találkozó helyszíne, a négycsillagos Hotel Narád

Fotó:  Turizmus.com / Mentusz Károly

Stuller András, Mátraszentimre polgármestere arról beszélt, hogy a félezer állandó lakosú településegyüttes napjainkban 1500 szállodai férőhellyel, 1600 üdülő ingatlannal rendelkezik, továbbá több mint száz önálló adófizetői vállalkozás is működik. A helyi önkormányzat a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve nyolcosztályos általános iskolát tart fenn Mátraszentimrén.

Kiemelte, hogy míg 2010-ben 74 ezer vendégéjszakát töltöttek a bel- és külföldi turisták a Felső-Mátrában, 2018-ban már 119 ezer 580 vendégéjszakát számláltak. Ez is az egyre növekvő érdeklődést bizonyítja. Kiemelte a mátraszentistváni sípark egyre növekvő jelentőségét a turizmusban, amely az elmúlt időszakban erőteljesen hatott a Mátra népszerűségére. A létesítmény szolgáltatásaival évről évre hozzájárul az árbevétel növeléséhez és a vendégéjszakák számának bővüléséhez.