Dzserba újabb arcai: fesztiválozás és csapatépítés

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. március 10. 20:20

A dzserbaiak biztosra veszik, hogy a tunéziai sziget hamarosan az UNESCO világörökség része lesz, s még inkább a figyelem középpontjába kerül. Addig is változatos, színes programokkal várják a látogatókat – tapasztalhattuk meg szezon eleji látogatásunk során.

Hamisítatlan szezon eleji hangulat telepedett a dzserbai Royal Palace Garden szálloda tengerparti strandjára március első hetében. A 25-27 Celsius-fokos meleget hűvösebb szél hűtötte, nem véletlen, hogy még féltucatnyi vendég sem feküdt ki napozni a tengerparti nyugágyakra. A bátrabbaknak viszont az őr azonnal hozott matracot, egy fiatalember pedig lovaglási lehetőséget kínált. Néhányan „fogcsikorgatva” megmártóztak a hideg vízben, vagy csupán végigsétáltak a fövenyen.

A dzserbai tengerpart márciusban

Fotó: turizmus.com

„Tavaly 1,2 millió turista körülbelül hétmillió vendégéjszakát töltött Dzserbán. Nálunk bárki megtalálja a kedvére való programokat, de aki szeretné, a csendben is elmerülhet a nyugodt, eldugott helyeken” – mondta a turizmus.com tudósítójának Hichem Mahouachi, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (TNIH) Dzserba-Zarzis régióért felelős vezetője.

Valóban, a hullámverés csak mélyíti a nyugalmat árasztó hangulatot.

Bárkit kérdeztünk a szigeten, aki érintett a turizmusban, a harmadik mondata már arról szólt, hogy a vendégek ne csupán a napozásért és fürdőzésért válasszák desztinációként Dzserbát, hanem színesítsék a nyaralásukat kirándulásokkal, nevezetességek meglátogatásával, a helyi ízek megkóstolásával. A szigeten helyi buszjáratok közlekednek, ezeket is igénybe lehet venni egy-egy település, múzeum, látványosság meglátogatásához.

Az El Ghriba zsinagóga

Fotó: turizmus.com

Dzserbán a nevezetességek tekintetében az első helyen az afrikai kontinens legrégebbi zsinagógája, az El Ghriba áll, ahova évente több ezren zarándokolnak el. Kísérőnk, Anouar Yermani, a TNIH marketingosztályának munkatársa lapunknak elmondta, ma már csak körülbelül négyszáz zsidó él a szigeten, de minden helyi közösség számára fontos a tolerancia, a békés együttélés.

Programkínálat terén Dzserba valóban igyekszik: februárban itt rendezték Polgár Judit és Anatolij Karpov részvételével a Go Makkah Nemzetközi Sakkfesztivált, március 4-8. között pedig az első Nemzetközi Légi és Hadiipari Kiállítást (IADE) a dzserbai reptéren, amelyet mi is meglátogathattunk. Itt tartott először Afrikában légi bemutatót a méltán világhírű Saudi Hawks csapata.

Saudi Hawks: légi bemutatóra készülve

Fotó: turizmus.com

Április 9-12. között nemzetközi rövidfilm-fesztiválra kerül sor, a főszezonban, július 23.-augusztus 4. között pedig a XI. Nemzetközi Ulysse Fesztivált rendezik meg néptánccsoportok, kórusok, zenekarok, mazsorettek, moderntánc-csoportok, színjátszók stb. részvételével, de további más programokra is számíthatnak a szigeten nyaraló magyar turisták.

Izgalmas szálláshelynek kínálkoznak a régi, felújított épületekből kialakított butikhotelek, amelyek közül bejárhattuk az egyiket.

A dzserbai óvárosban

Fotó: turizmus.com

Hichem Mahouachi lapunk kérdésére megemlítette, hogy Dzserbán tárt karokkal fogadják a szigetet csapatépítésre, konferenciákra, más rendezvényekre kiszemelő cégeket. A Grand Pasino Dzserba kaszinó nagyterme 1200 vendég fogadására alkalmas – megtapasztaltuk, hisz itt szervezték a IADE zárófogadását –, ugyanakkor tucatnyi szálloda kínál termeket 400-1300 vendég számára.