DZT: átmeneti év lesz 2021 a beutazó turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2021. február 25. 12:48

A beutazás 2020-ban erős veszteséget szenvedett az előző évhez képest, a növekvő utazási kedv azonban utat nyit az első helyreállító kezdeményezéseknek 2021-ben - adta hírül a Német Turisztikai Hivatal.

A németországi beutazás számára 2021 átmeneti év lesz a Covid-19 járványból kivezető úton. Az idei évtől a nemzetközi kereslet lépésenkénti újraéledésével lehet számolni – a Német Turisztikai Hivatal (DZT) előrejelzése szerint, amely a 2020-as év eddigi számain, illetve különböző piackutató intézetek elemzésein alapszik.

Hamburg, Elbphilharmonie

Fotó: Mediaserver Hamburg / Thies Raetzke

Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke szerint: „A Covid 19-járvány és a nemzetközi turizmus ebből eredő leállása természetesen visszatükröződik a németországi beutazó turizmus 2020-as mérlegében is. Ugyanakkor nemzetközi felmérések megerősítették számunkra az Úticél Németország márka vonzerejét, illetve a nemzetközi vendégek növekvő utazási hajlandóságát.

A németországi turisztikai szakma résztvevői a lockdown időszakai alatt jól kezelték a krízis kihívásait: a customer journey mentén számos folyamatot digitalizáltak és átfogó higiéniai koncepciót dolgoztak ki. A turisztikai kínálat hozzáigazodott a megváltozott elvárásokhoz. Ezáltal jó alap jött létre a felépülési fázis megvalósításához."

 

Beutazási mérleg 2020: Csökkenés a vendégéjszaka-számoknál

A helyzetnek megfelelően a németországi beutazó turizmus 2020-ban jelentős visszaesést könyvelt el. A Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint január és december között 32 millió külföldi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek és a kempingek, amely 64,4 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest.

 

Kitekintő 2021: A nemzetközi kereslet lépésenként áll helyre

A European Travel Commission a ‚Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel' felmérésében egy folyamatosan növekvő utazási hajlandóságot regisztrál a következő hónapokra nézve: a felmérés negyedik hullámában december elején a megkérdezett európaiak 52 százaléka nyilatkozta, hogy a következő hat hónapban utazást tervez, ez öt százalékkal több, mint a harmadik felmérési hullámban november elején.

Míg a harmadik hullámban a megkérdezettek 27 százaléka nyilatkozott utazási tervekről 2021. április és június között, addig az aktuális felmérésben ez az érték 32 százalékra nőtt.

Ezt a fejlődést támasztja alá a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése is: a szakemberek abból indulnak ki, hogy a légitársaságok forgalma a 2019/20-as 61 százalékos visszaesés után 328 milliárd dollárra 2021-ben ismét 40 százalékkal nőhet 549 milliárd dollárra.

Petra Hedorfer kiemelte: „A folytonos lockdown-időszakok és utazási korlátozások ellenére óvatos optimizmusra van okunk.

Az elmúlt év tapasztalatát nézve mindenekelőtt a nyári hónapokban számolunk az utazások újjáéledésére Németországból és Európából.

A tengeren túli piacokról érkező beutazások várhatóan csak lassabban indulnak újra. A továbbiakban pedig arra számítunk, hogy a magán célú utazások gyorsabban helyreállnak, mint az üzleti utazások – az üzleti utazások szegmensében középtávon erőteljesen dominálnak majd a hibrid formátumok és az online-rendezvények.

Ezek alapján a németországi beutazó turizmus 2019. évi szintjét előreláthatólag 2024-től érhetjük el újra.

A piac helyreállásának előfeltétele marad továbbra is a digitális transzformáció, az innovációk és a fenntartható németországi turizmus kialakítása."