Erősödnek Kelet-Európa pozíciói a német beutazásban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. november 09. 12:29

A Maritim szállodalánc mutatkozott be a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének hétfői rendezvényén Budapesten, ahol a házigazdák a koronavírus-járvány kezdete óta most először fogadták élőben az utazásszervezők, utaztatók és a sajtó képviselőit.

A Maritim szállodalánc nemzetközi értékesítési vezetője, Ulla Schulz az elkövetkező napokban a DZT magyarországi képviseletével közösen néhány vidéki városban is bemutatja Németország legnagyobb magántulajdonú szállodaláncát.

A budapesti prezentációból kiderült, hogy a Maritim Németországban 25, a világ többi országában pedig  további 13 szállodában várja a konferenciára, üzleti vagy szabadidős céllal érkező turistákat. A több mint ötvenéves szállodavállalat volt az első Németországban, amely a konferenciakapacitást a szálláshellyel kombinálta, így óriási tapasztalatuk van a konferenciavendégek fogadásában – emelte ki Ulla Schulz. Hozzátette: a városi szállodáik mind központi elhelyezkedésűek, tágasak és több mint 500 szobával rendelkeznek, tehát nagyobb rendezvények megtartására is alkalmasak, és lehetőséget kínálnak a távolságtartásra; ez az adottság a koronavírus-járvány árnyékában különösen felértékelődött.

A hotellánc minden háza négycsillagos, azért választották ezt a limitet, mert kiemelt gyógyszeripari partnereik elkötelezettek a négycsillagos kategória mellett. Az értékesítési vezető hangsúlyozta, hogy a Maritim egyediségét az évtizedek alatt összegyűlt tapasztalat és a magas szakmai színvonal adja, ami annak is köszönhető, hogy nagyon sok munkatársuk hosszú évek óta dolgozik náluk. Ezért is olyan fontos számukra az utánpótlás-nevelés: szeretnék megtartani a munkavállalókat; ez a Covid-válság idején is gyümölcsöző stratégiának bizonyult. Végül Ulla Schulz elmondta, hogy a Maritim vezetése készül a turizmus helyreállására, amit a legutóbbi fejlesztések és szállodanyitások is jeleznek Kínától Albánián át Hollandiáig.

Karácsony Drezdában

Fotó: DZT

A pandémia miatt átrendeződött az utazási piac

A Német Turisztikai Hivatal magyarországi vezetője, Czeiszing Miklós rövid prezentációjában hozott néhány friss adatot a németországi beutazó turizmusról. Ebből kiderült, hogy bár 2019-hez képest összességében 70 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, a 2021-es nyár már fokozatosan javuló eredményeket mutatott: júniusban 44 százalékkal, júliusban 14 százalékkal, augusztusban 29 százalékkal több vendégéjszakát könyvelhettek el Németországban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel párhuzamosan a küldőországok arányai is megváltoztak, Kelet- és Délkelet-Európa piacai megerősítették pozíciójukat például a tengerentúli országokhoz képest, ami nyilván a pandémia okozta lezárásokkal is összefügg. Ezzel együtt a Magyarországról érkező turisták aránya is nőtt.

Czeiszing Miklós kitért a DZT idei kampányaira is, amelyek elsősorban a helyi értékeket, a fenntarthatóságot és – Sebastian Kneipp születésének 200. évfordulójához kapcsolódva – a fürdőkultúrát állítják fókuszba. A kiemelt jelentőségű German.Local.Culture elnevezésű kampánnyal például arra hívják fel a figyelmet, hogy egy-egy németországi régió önmagában is számtalan látnivalót, élményt ígér, és egyben szeretnék megismertetni a látogatókat azokkal a helyszínekkel, ahol a lokális értékeket fokozottan ápolják. Ez magába foglalja az építészetet, a kézművességet, a népviseletet, a regionális zenei rendezvényeket és a helyben készült termékeket is. Ehhez kapcsolódik a zöld turizmus, a fenntarthatóság, a természet védelme és a digitalizáció hangsúlyozása, amely értékek a német turizmusban már évek óta kiemelt hangsúlyt kapnak – tette hozzá a képviseletvezető.