Berlin színes, nyitott, és folyamatosan megújul

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. október 26. 19:16

Különösen gazdag kulturális kínálatával, innovatív múzeumaival, megújuló ipari negyedeivel, trendi éjszakai életével Berlin az egyik legizgalmasabb város Európában.

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) és a Berlini Turisztikai Hivatal (Visit Berlin) közös sajtóreggelijén a német főváros legújabb attrakcióiból kaptunk ízelítőt.

„A turistaérkezések számát tekintve lassan elérjük a világjárvány előtti szintet: 2023 első nyolc hónapjában a tavalyihoz képest 25 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a magyarok Németországban, és ha ez a trend folytatódik, az év végére egészen közel kerülhetünk a 2019-es adatokhoz” – mondta bevezetőjében Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletvezetője. Emlékeztetett rá, hogy a DZT idén is három nagy kampányt futtat: immár harmadik éve az egyik legfontosabb üzenetük a fenntarthatóság; a másik kiemelt téma Németország UNESCO világörökségi helyszíneinek népszerűsítése; a harmadik pedig a változatos természeti értékek és az ehhez kapcsolódó turisztikai lehetőségek bemutatása. Ide tartozó friss hír, hogy az ország világörökségi helyszíneinek száma szeptemberben tovább bővült: Erfurt zsidó öröksége – az Öreg Zsinagóga, a mikve és az úgynevezett Kőház – az 52. német helyszínként került fel a listára.

Catarina Erceg és Czeiszing Miklós a sajtóreggeli házigazdái

Fotó: turizmus.com

Jelentős magyar vendégéjszakaszám-növekedés

Catarina Erceg, a Berlini Turisztikai Hivatal piacszervezésért felelős igazgatóhelyettese is megerősítette a magyar vendégek számának növekedését: Berlinben idén 30 százalékkal több magyar vendégéjszakát könyveltek el, mint az előző év azonos időszakában.

A német főváros jövőre ünnepli a berlini fal leomlásának 35. évfordulóját, ehhez kapcsolódóan számos beruházást, felújítást fejeztek be a közelmúltban, hogy még élhetőbbé és vonzóbbá tegyék a várost.

Catarina Erceg Berlin újjáépülésének jelképeként említette a Humboldt negyedben megnyílt Humboldtforumot, amit a város központjában, az egykori császári kastély, majd az NDK törvényhozási palota helyén alakítottak ki.

Az egyik oldala a klasszikus épületegyüttes, a másik oldal azonban teljesen újjászületett: a modern terekben múzeumok, kiállítások várják az érdeklődőket, többnyire ingyenes belépéssel. A Múzeum-szigethez (Museumsinsel) tartozó Humboldtforum a világ távoli vidékeiről származó hatalmas néprajzi gyűjteményével kiegészíti a múzeumok szigete öt másik intézményét, amelyek gyűjtőköre Európára és a Földközi-tenger térségére koncentrál.

Humboldtforum

Fotó: Visit Berlin

Teljesen új intézmény a Deutschlandmuseum, amely Németország történetét mutatja be interaktív módon; a képzőművészet kedvelőinek pedig igazi csemege a Munch és Caspar David Friedrich képeiből nemrégiben nyílt reprezentatív kiállítás.

A Visit Berlin munkatársa elmondta, hogy a német fővárosban a filmturizmus is különösen népszerű: vezetett túrákon lehet megismerni a filmek forgatási helyszíneit, de a Berlinale vetítései is évről évre több látogatót vonzanak. Az opera és komolyzene kedvelői ugyancsak számos világszínvonalú előadás és koncert közül válogathatnak, az pedig a berliniek külön büszkesége, hogy a város zenekara, a Konzerthaus Orchester Berlin élén 2023-tól női vezetőkarmester áll Joana Mallwitz személyében.

 

Rozsdaövezetek újjászületése

Berlin 12 városrészre különül, és még bőven van hely és lehetőség a fejlesztésekre, amelyek között sok a barnamezős beruházás, az egykori ipari negyedek, épületek revitalizációja. Ilyen az egykori gáztározó, a Gasometer környéke, amely az EUREF campusaként született újjá, vagy a múzeumi-kulturális térként megújult városi találkozóhely, a Tacheles.

A turisták érdeklődésére is számot tartó fejlesztések közül Catarina Erceg kiemelte a használaton kívüli, százéves a Tempelhofot, Berlin egykori kultikus repülőterét is, amelyet piknikezésre, kerékpározásra, városi aktivitásokra alkalmas hatalmas zöld területként revitalizálnak. Néhány hete adták át az épület tetőteraszát, és a Tempelhofra rendszeres bejárásokat is szerveznek.

Múzeum-sziget

Fotó: Visit Berlin

A második világháború után a romokból összehordott mesterséges domb, a Teufelsberg és a tetején álló egykori lehallgatóállomás épülete ugyancsak új funkciót kap: befogadja a helyi street art művészek alkotásait, de további kiállítóterek, vendéglátóhelyek is nyílnak, és városnéző séták is indulnak erről a különleges helyszínről.

Végül a jövő évi események sorából Catarina Erceg kiemelte a Labdarúgó Európa-bajnokságot, amelynek hat mérkőzését és a döntőt Berlinben rendezik. Ez alkalomból a Brandenburgi kapu előtt felállítják majd a világ legnagyobb focikapuját, amelynek környékén négy hétig tartó ünneplésre készülnek.