E-bike rendszert tanulmányoz Sárvár

Forrás: turizmus.com

 2017. március 07. 15:47

Február 22-24-én Grazban került megrendezésre a Solez projekt partnertalálkozójára, melynek keretében Graz város Smart City megoldásait is megtekinthették a résztvevők. A projektben 6 közép-európai város mellett Sárvár is képviselteti magát.

A Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület, mint projektpartner a Sárvári Tourist & TDM Nonprofit Kft.-vel szorosan együttműködve vesz részt a projektben. Az elsődleges cél a zöld közlekedési módszerek meghonosítása és promótálása a résztvevő városokban, és ezáltal a károsanyag kibocsátás csökkentése mind a városközpontokban, mind a közvetlen vonzáskörzetben. A résztvevő városok többek között Graz (Ausztria), Dubrovnik (Horvátország, Torino (Olaszország), Vicenza (Olaszország), Gdansk (Lengyelország), Brno (Csehország, Zilina (Szlovákia) és Sárvár.

Csabai Renáta és Haller Ferenc

Fotó: Sárvár TDM

A projektpartnerek főként az elektromos buszok használatára vonatkozó felméréseket, a smart parkolási lehetőségek megismerését és egyéb, a zöld közlekedést támogató megoldásokat ismerik meg és alkalmazzák a projekt során.

Sárvár, mint turisztikai desztináció az e-bike használattal kapcsolatos ismeretek gyűjti be a projekt során, a cél pedig egy konkrét beruházás megvalósítása erre vonatkozóan. A projekt során studyvisitek megrendezésére is sor kerül, melynek első lépésében 2016 nyarán a vicenzai jó gyakorlat megtekintésére volt lehetőség. A 2. találkozón a grazi körtúra során a projekt tematikájához hűen végig tömegközlekedést vettek igénybe a résztvevők. A túrát vezető osztrák projektpartner, illetve egy városi infrastruktúráért és fejlesztésért felelős illető, ismertette az úgynevezett TIM (Täglich, Intelligent, Mobil) rendszert.

Ez a fejlesztés számos közlekedéssel kapcsolatos dologban nyújt segítséget, ezzel is megkönnyítve, és innovatívabbá téve a közlekedést. A város egy pontján található egy elektromos oszlop, ahol elektromos autókat lehet tölteni és bérelni, illetve kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség, valamint a városi tömegközlekedést is nyomon lehet követni. Ezekhez a szolgáltatásokhoz kidolgoztak egy okostelefonos alkalmazást, aminek segítségével el lehet érni a használható autókat, azoknak a töltöttségi állapotát, a menetrendet illetve az igénybe vehető kerékpárokat.

A találkozó során Csabai Renáta, a PBN projektmenedzsere Haller Ferenccel, a Sárvári Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetőjével közösen prezentálta a sárvári terveket és az együttműködés eddigi lépéseit.

Kapcsolódó cikkek

Piknik kosár Sárvárról

2016. június 07.