Eger az Év Turisztikai Települése

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. november 22. 11:28

Eger nyerte el az Év Turisztikai Települése címet a Szállás.hu versenyén. A siker szakmai hátteréről Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatta a turizmus.com-ot.

A Szállás.hu versenyén - amelynek díjazottairól itt írtunk -  a közönség közel 7500 szavazattal fejezte ki elismerését a hevesi megyeszékhelynek az idei évben nyújtott turisztikai teljesítményéért. Hegedűsné Majnár Márta szerint a sikernek több összetevője volt.

2019 első háromnegyed évében - a tavalyi hasonló időszakhoz képest - csaknem 15 ezerrel nőtt a vendégéjszakák száma Egerben. Januártól májusig különösen kimagasló emelkedést tapasztaltak. Ez azzal is magyarázható, hogy a látnivalóknak, az ajánlott programoknak köszönhetően tovább erősödhetett Eger négy évszakos úti cél jellege - hangsúlyozta az ügyvezető.

A felújított minaret már fogadja a látogatókat

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Az elmúlt hónapokban főleg Budapestről és Pest megyéből, továbbá a dél-alföldi településekről, a Dunántúlról pedig Fejér és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett a legtöbb hazai vendég a hevesi megyeszékhelyre.A külföldiek közül meghatározóak maradtak a lengyel, a cseh és a szlovák turisták, de a korábbiakhoz képest több francia és olasz látogatót is fogadtak Egerben. Rajtuk kívül kínaiak, japánok és  dél-koreaiak is jöttek.A város iránti érdeklődést az is fokozta, hogy ebben az évben utcák, terek és belső udvarok újultak meg. Így például az Eszterházy tér, vagy az Erzsébet udvar a barokk belvárosban. Újra látogató a felújított és megszépült minaretet, ahová ma már biztonságosan felmehetnek a turisták.

A vár rekonstrukciója is folytatódott, ezenkívül folyamatosan megújul a bazilika, valamint bővül az érseki turisztikai látogatóközpont is.

Új külsőt kapott az Erzsébet udvar a barokk belvárosban

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Hegedűsné Majnár Márta azt is hangsúlyozta, hogy idén a város turizmusában erőteljesebb szerepet kapott az online marketing. Ennek alapjai a visiteger.com, illetve az ehhez tartozó közösségi oldalak voltak.

Emellett a legnagyobb hazai online utazási magazinban is kampányt folytattak és az egyik legismertebb magyar női magazin internetes felületén is ajánlatokat tettek közzé Egerről.A jövőben a családbarát város arculatát szeretnék erősíteni a turizmusban.Mindezek mellett 2019-ben népszerűnek bizonyultak a várost bemutató élményséták is a vendégek körében. Ezeken négy idegenvezető az egykori polgári Egert felidéző kosztümökben vezette az érdeklődőket. Rajtuk kívül egri színészek közreműködésével elevenedtek meg a város egykori kiemelkedő személyiségei Gárdonyi Gézától, Dobó Istvánon át Tinódi Lantos Sebestyénig, illetve Eszterházy Károly püspökig.

Új gyepszőnyeget és pihenőpadokat kapott az Eszterházy tér

Fotó:  turizmus.com / Mentusz Károly

Jövőre tovább folytatódnak a fejlesztések Egerben. Átadják a várost az M3-as autópályával összekötő M25-ös főközlekedési utat, ezzel lényegesen rövidebb idő alatt érkezhetnek majd a hevesi megyeszékhelyre a látogatók.

Minden bizonnyal sok régi és új vendéget csábítanak majd a városba azzal is, hogy 2020-ban - az önkormányzat korábbi döntése alapján -  Eger lesz a budapesti Utazás kiállítás díszvendége.