Eger bornegyede lehet a Szépasszonyvölgy

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2017. december 14. 10:28

Az idei tavasszal néhány pincészet összefogott a Szépasszonyvölgyben, hogy még szebbé és hangulatosabbá tegyék sokak kedvenc kirándulóhelyét.
Eger legendás turisztikai attrakciója 2017-ben is több tízezer látogatót fogadott, főleg a nyári főszezonban sok külföldi járt a völgyben, ahol különböző borokat kóstolhattak a pincészetekben. 

Ezért sokat tettek a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének tagjai. A civil szervezet elnöke, Tarnay Éva elmondta, hogy az elmúlt fél évtizedben előnyösen változott a vendéglátás helyzete és a borok minősége is sokat javult Eger nevezetes völgyében. Nemrég összesítették az elképzeléseiket és megszületett a Szépasszonyvölgy-projekt, amely a bornegyed továbbfejlesztését szolgálja. Ezt az önkormányzat is támogatja.

A régi pincesor egyike a Szépasszonyvölgyben

Fotó: Mentusz Károly

Az összefogás ebben az évben jelentős eredményeket hozott, miután új lendületet kapott a Szépasszonyvölgy fejlődése. Többek között a vendégváró hely középső része díszkivilágítást kapott, miközben nagyobb gondot fordítottak a rendre, a tisztaságra és ma már a Szépasszonyvölgy feliratot is eredeti szépségében láthatják az érkezők. Napjainkban az egri történelmi borvidékről származó reprezentáns fajtákból, csúcsborokból is egyaránt kóstolhatnak a látogatók.

A projekt részeként az egyesület tovább erősítette együttműködését az önkormányzattal, szélesítette a kommunikációját, és a kulturális programok szervezésében is aktív szerepet vállal a völgyben működő Márai Aktív Turisztikai Látogatóközponttal együtt. 2018 januárjában pályázatot nyújtanak be a működésük és a szakmai programjaik támogatására. Ezzel is szeretnék elérni, hogy még több egri, valamint a városban pihenő turista érkezzen a jövőben a Szépasszonyvölgybe.

A Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont

Fotó: Mentusz Károly

Az összefogás eredményeként az idén szeptemberben már közösen szervezték meg a szüreti fesztivált és december elején pedig a disznótoros napot is. A közös elképzelések alapján állították össze azoknak a nagyobb rendezvényeknek a tervezetét, amelyeket 2018 márciusától decemberig minden hónapban megtartanak. Elsőként, március 24-én Hungarikum pikniket tartanak, április 28. és május 1. között pedig majális víkendre várják majd az érdeklődőket. Május 19-20-án közös pünkösdi ünneplésre készülnek, június 23-24-én pedig Rozé-fesztivál lesz a völgyben.

Ezeket követően július 21-22-én Fröccspartit rendeznek. Augusztus 18-20. között viszont a Szőlőfesztivál veszi kezdetét, amelyet  szeptember 22-23-án a must napokkal folytatnak, október 20-ától 23-áig pedig a murci napokra invitálják a közönséget. A sorozat november 10-11-én zárul, amikor az új bor jegyében szüreti víkendet tartanak. Az utolsó nagy rendezvényt december 8-ára tervezik, a télköszöntő disznótorral.

Az egyesület egyébként a jelenleg is tartó egri adventi vásáron először mutatkozik be új arculatával a Dobó téri kiállítók sorában.  A tagok azt a célt tűzték maguk elé, hogy a jövőben a Szépasszonyvölgy az egri bornegyedként honosodjon meg a köztudatban. Arra törekszenek, hogy völgybe látogató vendégek közül egyaránt jól érezzék magukat, akik csúcsborokat szeretnének kóstolni, illetve akik a kistermelőktől kívánják megtudni a borkészítés rejtelmeit.

Kapcsolódó cikkek