Eger csillagai – nem csak a Múzeumok Éjszakáján

Forrás: turizmus.com

 2015. június 11. 16:14

Június 20-án, a Múzeumok Éjszakájának kiemelt vidéki helyszíne Eger történelmi városa lesz, ahol emblematikus intézmények, a tavaly nemzeti emlékhellyé nyilvánított egri vár, a Líceum, valamint a Gárdonyi Géza Emlékház ígérnek többek közt különleges élményeket.

A Magyar Turizmus Zrt. június 9-én újságírókat invitált a helyszínre, akik előtt – az eseménydúsnak ígérkező nyári éjszaka mintegy főpróbájaként – nappal elevenedtek meg a kulturális programok, interaktív bemutatók, új attrakciók.

 

A Dobó István Vármúzeum – amely június 20-án már az egri pasa sátránál kezdődő, felújított nyugati várfalsétány felől is megközelíthető lesz – több téma köré csoportosította programsorozatát, melynek összefoglaló címe: Eger, a Nemzet csillaga. Egy éjszaka, amelyen megelevenedik a múlt, és elkezdődik a jövő... Az események minden korosztályt és érdeklődési kört megszólítanak, az Öltsd magadra a történelmet! Egyél, igyál, harcolj! programon például a történelmi és katonai hagyományőrzők életképei elevenítik fel az egyes korok életmódját, öltözési és étkezési szokásait, fegyvereit, testközelbe kerül a történelem.

 

Új kiállításokkal ismertet meg a Mindent a szemnek!, kézműves foglalkozásokat kínál a Mindent a kéznek! című program. Ha nem hiszed, járj utána! a címe a múzeum legfrissebb kutatási eredményeit és tudományos titkokat felfedő óráinak, a Mindent a szemnek! program szokatlan tárlatvezetés keretében új kiállításokra kalauzol. A rendezvény leglátványosabb eleme a Fényben, tűzben, táncban, zenében! összművészeti bemutató, mely valódi, élő közösségi térré, izgalmas történelmi forgataggá változtatja a múzeum tereit. Nagyon népszerű a vár Ispotály pincéjében működős 3D-s vármozi is, az Eger és Magyarország ezeréves történelmét bemutató filmek egész évben láthatók.

A Líceum épületében működő Varázstoronyban (Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ) már reggel 9 órakor elkezdődik az élet, tárlatvezetés indul a 6. emeleti Csillagászati Múzeumban, 10 órától pedig az Optikai illúziók vagy az Üstökösök a Naprendszerben című kiállítások látogathatók. Az itteni legizgalmasabb programokat a Jedlik Ányos Experimentárium rendhagyó fizikai és kémiai órái jelentik: a folyékony nitrogén tulajdonságairól, a fény fantasztikus játékairól, az univerzum csodáiról derülnek ki többek közt érdekességek.

 

A Varázstorony programjainak csúcsát a látogató számára minden bizonnyal a 10. emeleti Camera Obscura tartogatja, amely Eger nevezetességeit vetíti ki egy kerek asztal lapjára: a különleges 18. századi periszkóp – korának világszenzációja – által nyomon követhetjük akár a lent zajló városi közlekedést is, miközben virtuálisan körbejárhatjuk a várost, felismerve szépséges épületeit.

Eger egyik legújabb közösségi tere, a vár alatt található Valide Szultána Fürdőrom szórakoztató programokkal, kicsiknek és nagyoknak szóló bábjátékokkal, mesékkel készül az éjszakára, míg a Gárdonyi Géza Emlékház kertje a nyugalom szigetét kínálja a történelmi kavalkádban elfáradtaknak: csendes zene, fényfestéssel elvarázsolt különleges látvány és hangulat várja az érkezőt.

 

A város további intézményei – a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a Főegyházmegyei Könyvtár, az Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentruma – is több érdekes programot állítottak össze erre az alkalomra. A tárlatvezetéseket és különféle kreatív foglalkozásokat hangulatkoncertek, hangszerbemutatók és ritka programok színesítik – a Palackba zárt ízek, avagy ízek a palackból című gasztronómiai találkozó például egy borkóstoló lesz vakok és gyengénlátók számára.