Eger „csillagfényből” építi fel pályázatát

Forrás: turizmus.com

 2017. május 10. 20:32

Izgalmas programmal, látványossággal és igazi, egri értékekkel szeretnék meglepni mind az egrieket, mind az európaiakat – emelte ki Habis László polgármester azon a keddi sajtótájékoztatón, ahol a városvezető bejelentette, hogy Eger indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért.
Eger varázslatos város Európa szívében, ahol évszázadok óta jelen vannak a tradicionális európai értékek, tapintható a különböző kultúrák közötti kapcsolat.

A város pályázatában – melynek hivatalos jelentkezési dokumentumát eljuttatták az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának – stratégiai partner az Eszterházy Károly Egyetem, a művészeti vezetők pedig Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze.

A sajtótájékoztatón balról jobbra: Habis László, Nyitrai Zsolt, Martonné Adler Ildikó, Koltai Lajos

Fotó: eger.hu

„Mi itt, Egerben meg vagyunk győződve arról, hogy az a szépség, amit a városunk képvisel, méltó Európa figyelmére” – mondta Eger első embere, hozzátéve, céljuk, hogy a győzelem minden egri lakos közös ügyévé váljék, így az a kérésük, hogy aki csak tud, kapcsolódjon be a közös munkába.

A pályázat lélegzetelállító lehetőség a városnak, amely 2023-ra fénykorát fogja élni – fogalmazott Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott. A következő években megvalósuló fejlesztéseknek és az „EKF 2023” projektnek köszönhetően a hazai idegenforgalmi sikerek után Eger valóban felkerülhet Európa turisztikai térképére.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester rámutatott: Eger széles körű partnerséget épít, felvették a kapcsolatot a környékbeli települések vezetőivel, akik örültek Eger szándékának és aktívan a pályázat ügye mellé állnak. Eger együttműködik a városban jelen lévő nemzetiségi önkormányzatokkal és testvérvárosaival is, akiknek szintén nagy szerepet szán, hiszen Európában a kulturális sokszínűség a létezés egyik fundamentuma. Fontos, hogy mindez megjelenjen a pályázatban is.

A sajtótájékoztatón bemutatták Eger hallható és látható pályázati elemeit. A zenei szignált Fehér Zsombor, a Zenei művészeti csoportunk tagja, az egri Kerekes Band frontembere alkotta meg. A dallam önmagában egy igazi, egri üzenetet hordoz: a szerző az „Eger, édes Hazám” mondatból indult ki, s a szavak betűi adják ki azokat ábécés, illetve szolmizációs hangokat, melyekből összeállt ez a magával ragadó zenei motívum:

Az egri pályázati arculat az Eszterházy Károly Egyetemmel való stratégiai együttműködés keretében készült el. Zeman Zoltán, az egyetem Média és Dizájn Tanszékének tanára, a munkacsoport vezetője kiemelte: a tervezés során a „kultúra – művészet – tudomány” hármasra építettek, s ezeket az Egerrel kapcsolatban mindennél jobban ismert jelképre, a csillagra utaló motívumokkal kötötték össze, melyek sokféleképpen képesek életre kelni, átalakulni.

A pályázat szlogenje: „Kapcsolj a kultúrára”, angol nyelven: „Switch to culture”. Mindez utal arra, hogy képi dizájnjának köszönhetően a logóban azonnal felismerhető, csillagként összegyűlő pontok az égből lefutó jelként mutatják meg Eger értékeit.

Koltai Lajos művészeti vezető üzent az egrieknek: Eger tele van olyan megfogható értékekkel, amit csak meg kell mutatnunk, el kell érnünk, hogy mások is észrevegyék, megálljanak, odamenjenek, ahová mi tereljük őket szeretettel.