Eger egyre ismertebb a nagyvilágban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 06. 10:16

Az idei esztendő első felében tovább nőtt az érdeklődés Eger iránt. A nagyszámú hazai vendégek mellett a korábbinál több külföldi turista is érkezett a hevesi megyeszékhelyre. A Szallas.hu felmérése szerint Budapest és Siófok mellett a harmadik leglátogatottabb város Magyarországon.

Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy július végéig 367 ezer 398 vendégéjszakát töltöttek a városban, ami a tavalyi hasonló időszakhoz képest növekedést mutat. Különösen jól zárult a március és a május, júniusban viszont a kedvezőtlen időjárás miatt, csökkent az érdeklődők száma. Ám júliusban ez újra kedvezően változott. A szakemberek, a vállalkozók év végéig a vendégéjszakák számának további növekedésével számolnak. A városban a turisztikai látványosságok alapját változatlanul az épített és a kulturális örökség adja. Különösen a Nemzeti Emlékhelyek sorába tartozó vár, a bazilika, a barokk belváros az egyházi emlékeivel, továbbá a fürdőnegyed és a Szépasszonyvölgy kínál vonzó élményeket.

A turisták hamar megkedvelték az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont parkját

 

Az elmúlt hónapokban sok lengyel és cseh vendég érkezett, de újdonságként nőtt a kínai és a japán turisták száma is. Ez annak köszönhető, hogy Eger és környéke az idegenforgalmi kínálatával immár harmadik éve jelen van a világ legnagyobb desztinációs portálján az arrivalguides.com-on. Ezt a felületet az ázsiai és a tengeren túli területeken az utazástervezések legfőbb inspirációjának tekintik. Ezen a honlapon idén június 26-án új rekord született. Ekkor ugyanis közel kétezren nézték meg Eger adatlapját. A legtöbben az eseményekről tájékozódnak, így például az Egri Csillag Weekendről, az Utcazenész fesztiválról, az Egri vár napjáról, a Végvári Vigasságokról és az Adventi ünnepekről.

Az utazások idején viszont a nemrég elkészült, öt nyelven elérhető visiteger.com nyújt segítséget. Ennek a látogatottsága is folyamatosan nő, az idei három nyári hónapban például csaknem 200 ezer megtekintést regisztráltak. 2018-ban a város megjelent a Best European Destinations oldalon is, ahol bekerült a legjobb boros desztinációk és a természetkedvelők ajánlatai közé is.

Sokan megcsodálják  Eger belvárosában a barokk műemlék házakat

 

Azt is megtudtuk, hogy az őszi hetekben különösen a szüreti és a boros rendezvények lesznek a meghatározók Egerben. De nagy reményekkel tekintenek az adventi időszakra is, amikor a város ünnepi fénybe öltözik. Október elejére készül el az Egri bor-applikáció, amely a város hegyközségéhez tartozó  borászatok között segíti majd eligazodni a nemes nedűket kedvelő közönséget. Ezzel félszáz borász kínálata jelenik majd meg az alkalmazásban.

Augusztusban Erdélyben, a Kolozsváron tartott Magyar Napok rendezvényein a turisztikai kínálatával mutatkozott be Eger és térsége. Hasonló megjelenést októberben Ungváron tartanak, ahol a Kárpát-medence magyar lakta területeinek szeretnének bemutatkozni. A Turizmus Világnapjához pedig Eger is újdonsággal csatlakozik, amikor három idegenvezető az 1920-as, 30-as évek polgári viseletét felöltve fogja invitálni a vendégeket a hajdani vendéglők, kávéházak és cukrászdák felfedezésére.

Solymászbemutató az egri várban

Fotók: Mentusz Károly

A városban idén is bővült a magánszálláshelyek száma, miután 2018 augusztusáig több mint száz új szolgáltató jelent meg turisztikai piacon. 2016-ban – egész évben – 78-cal, tavaly pedig 116-tal több szálláshelyen fogadták a vendégeket, mint a megelőző évben. Ez azt jelzi, hogy az egri lakosok bíznak a település turisztikai vonzerejében és teljesítőképességében.

Kapcsolódó cikkek

Nyit a Centrooms Park Eger

2016. december 20.