Vallásturisztikai szakirányú továbbképzés indul ősszel az egri egyetemen

Forrás: MTI

 2024. június 15. 12:40

Ősztől vallásturisztikai szakirányú továbbképzés indul az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

Vallásturisztikai szakirányú továbbképzés indul az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen – jelentette be pénteken, a képzés elindításáról szóló dokumentum ünnepélyes aláírása alkalmából Nacsa Lőrinc, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos Egerben.

A miniszteri biztos köszöntőjében arról beszélt: ez több lesz, mint egyszerű idegenvezető-, illetve turisztikaiszakember-képzés, mert itt nem csupán a szakmát, hanem a vallási területhez szükséges lelkiséget is el kell sajátítani.

A kormány kiemelten támogatja az egyházak értékmegőrző munkáját – mondta. Hangsúlyozta: az egyházakra a múltból rájuk maradt értékes, ápolandó kincsek vannak bízva, amelyeket komoly felelősség bemutatni. Nem öncélúan, hanem úgy, hogy a turisták találkozhassanak ezeken a helyeken egymással, a Jóistennel és évszázados értékekkel, mert ez nem csupán az örökségünk, hanem a jövőnk is – tette hozzá.

Ősszel vallásturisztikai szakirányú továbbképzés indul Egerben

Fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem/Facebook

Nacsa Lőrinc szerint a magyarországi vallásturisztikai célpontok és zarándokhelyek egyik legnagyobb versenyelőnye Európában, hogy itt élő közösségeket találnak a látogatók. A kormány azért támogatja a vallásturisztikai képzés elindítását, mert fontosnak tartja, hogy képzett szakemberek vegyenek részt ebben a munkában, hiszen a hazai zarándok- és vallásturizmus az ide látogatók és a magyar emberek lelki javát szolgálja.

A képzés nem csupán az arra jelentkezők, de a helyszínek és a látogatók számára is hozzáadott érték lesz, és remélik, hogy ennek köszönhetően tovább növekszik a turizmusnak ez a különleges ága, amely egyúttal a keresztény Magyarország és Európa megőrzéséhez is hozzájárul – húzta alá a miniszteri biztos.

A kormány a szakirány elindításának támogatása mellett ösztöndíjrendszert is kínál annak érdekében, hogy egyházak és szerzetesrendek munkatársai is el tudják végezni a képzést.

Az oktatás két féléves lesz és gyakorlatorientált, így nem csupán az egyetem falai között, hanem külső partnereknél is zajlik majd.