Eger gőzerővel készül az EKF 2023-ra

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 11. 12:21

Ütemterv szerint zajlik Eger „Európa Kulturális Fővárosa 2023" pályázatának kidolgozása. A négy művészeti csoport vezetője leadta a felkért szakemberek több hónapos munkájának eredményeként létrejött elképzelés-csomagot, s a hozzákapcsolódó program- és költségtervet.

Ezeknek az elképzeléseknek a mentén, Koltai Lajos művészeti igazgató vezetésével áll össze az ősz folyamán a felvezető évek és a 2023-as EKF-év részletes, művészeti koncepciója. Elmondható, hogy Egerben több, tematikus művészeti és zenei fesztivált terveznek, színes és látványos, újító ötletek jelennek majd meg az egri pályázatban.

A Fény Éjszakája Leedsben

A programtervezéssel párhuzamosan térképezik fel a lehetséges, nemzetközi együttműködéseket, konkrét programok, valamint tapasztalatcserék mentén. Fontos, hogy egy, már az EKF-címet elnyert várossal is szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, mint ahogy az is alapvetően meghatározó, hogy a pályázati szándék kinyilvánítása után azonnal felvették a kapcsolatot Leeds városával, az Egyesült Királyságból.

A főként iparáról ismert, angliai városban azért dolgoznak, hogy 2023-ban - egy magyar várossal együtt – Európa Kulturális Fővárosaként mutatkozhassanak be a nagyvilágnak. Leeds Eger előtt jár, hiszen a szigetországban hamarabb jelent meg az EKF-kiírás, közeleg a pályázat beadásának határideje is.

Leeds városának pályázati munkacsoportjával már számos alkalommal egyeztettek: személyes találkozások mellett internetes platformon is egyeztetések zajlottak a két önkormányzat között. A napokban az egri „Bid Team"(a pályázati munkát koordináló, önkormányzati szakemberekből álló csoport) tagjai és Fajcsák Dénes, az egri EKF-pályázat képzőművészeti csoportjának tagja Skype-konzultáción vettek részt Leeds-szel.

Az angliai város szakemberével folytatott eszmecsere középpontjában a közterületek fénnyel való megtöltése, az utcák és terek fényre épülő programjainak szervezése állt. Elhangzott: Leeds és Eger kölcsönösen, teljes mellszélességgel támogatja egymás pályázatát, a két város nyitott a közös tematikájú, kortárs művészetekre és a fényre épülő programok szervezésére.

Miután az Egyesült Királyságból pályázó városoknak az ősz folyamán be kell nyújtaniuk a saját EKF2023 pályázatukat, fontos mihamarabb rögzíteni a Leeds és Eger közötti együttműködés konkrét lehetőségeit. Egy ilyen fókuszpont lehet Leeds egyik legismertebb művészeti rendezvénye, a „Fény Éjszakája". Az idén október 4-7-ig zajló LightNightLeeds 2017 programon Eger delegációja is részt vesz.