Egeré a legnagyobb ifa-bevétel a megyei jogú városok között

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. november 03. 20:27

Az adóköteles vendégéjszakák adatai alapján Eger megőrizte vezető helyét a 23 megyei jogú város között.

Az idegenforgalmi adóbevételek arányát tekintve tovább erősítette turisztikai vezető szerepét Eger a megyei jogú városok között – közölte a helyi önkormányzat sajtóreferense. Szalay Andrea tájékoztatása szerint az idegenforgalmi adóbevételek alapján Eger évek óta vezető pozíciót tölt be a hazai megyeszékhelyek és megyei jogú városok között.

Míg tavaly az év első 9 hónapjában az érintett 23 település együttes idegenforgalmi adóbevételének 15 százalékát tette ki a hevesi megyeszékhelynek ezen a jogcímen befolyt mintegy bruttó 190 millió forintja, addig idén január 1. és szeptember 30. között ezt az arányt megközelítőleg 162 millió forintos teljesítményt elérve 17 százalékra növelte – húzta alá.

Megyei jogú városok idegenforgalmi adóbevétele, 2020. I-IX. hó

Forrás: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága

Az új koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet "derült égből villámcsapásként" érte a felívelőben lévő idegenforgalmi szektort – fogalmazott a szóvivő. Emlékeztetett: a januári és februári adatok még bővülő vendégforgalmat mutattak és minden idők legjobb szezonját vetítették előre, ám márciusban alig két hét alatt országszerte, így Egerben is összeomlott a turizmus. Június óta azonban újra közkedvelt célponttá vált a város, mely szeptember végéig 15 százalék alá szorította az egri idegenforgalmi adóbevétel-kiesés mértékét – jelezte.

Június óta újra a turisták közkedvelt célpontjává vált a város

Fotó: Egri Turisztikai Nkft.

A tavasszal életbe lépett a gazdaságvédelmi akcióterv részeként  a kormány azzal is támogatta a belföldi turizmust, hogy a 2020. április 26-tól december 31-éig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót nem kell a szállóvendégnek megfizetnie, ám azt a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig az önkormányzatok a Magyar Államkincstártól igényelhetik költségvetési támogatásként.