Egész februárban farsangol a Szennai Skanzen

Forrás: MTI

 2016. február 04. 13:04

Magyarország és azon belül Somogy farsangi szokásaiból ad ízelítőt február minden hétvégéjén a Szennai Skanzen, amely rövid szünet után szombattól újra várja a látogatókat.

Februárban minden hétvégén, 10 és 16 óra között sok ínycsiklandó finomsággal, táncházzal, maskarázással készül a Szennai Skanzen.

A Kaposvártól nyolc kilométerre található, a talpas-favázas népi építészet emlékeit őrző, csaknem négy évtizede létrejött falumúzeum portáin ezen a hétvégén más és más somogyi farsangi hagyományokat elevenítenek fel. Lesz maszkázás, tuskóhúzás, nyársdugás, farsangifánk-sütés és zajkeltőeszköz-készítés, az érdeklődők a somogyszobi házban Balázs-napi szokásokkal, babonákkal ismerkedhetnek meg, valamint farsangi tárlatvezetésen vehetnek részt.

Fotó: Facebook/Szennai Skanzen

 

Február 13-án és 14-én, a nagyböjt kezdetén Belső-Somogy böjti szokásait mutatják be, ennek keretében a vendégek megtudhatják, milyen étkeket fogyasztottak ebben az időszakban a „régi faluban", és mik voltak a böjti gyermekjátékok.

A Zselicség és Ékes anyanyelvünk hétvégéjén, február 20-án és 21-én egy játékot szerveznek, a látogatók a múzeumot bejárva a somogyi tájszólással, a megyére jellemző tájszavakkal, népi etimológiai kifejezésekkel ismerkedhetnek.

Február utolsó hétvégéjének témái a téltemető és tavaszváró szokások, hiedelmek, jóslások lesznek, a nagyközönség február 27-én délután a szennai iskolások kiszézéshez hasonlatos téltemető deda-báb égetésének lehet tanúja.