"Maradjatok otthon!" – Egész Olaszország vesztegzár alatt

Forrás: MTI

 2020. március 10. 09:33

Az új koronavírus okozta járvány terjedése miatt egész Olaszországra kiterjesztik a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket – jelentette be hétfőn este Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

A rendelkezés kedd reggel lépett életbe, és a jelenlegi tervek szerint április 3-áig tart, addig országszerte szünetel az oktatás is.

Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek, minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet elhagyni. Nincs többé "vörös zóna", egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak.

"Maradjatok otthon!" – szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte. Közölte, hogy az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.

Az előírások megsértése bírságot és börtönbüntetést vonhat maga után

Fotó: 123rf

Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma: számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463. Utóbbiak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti. Olaszországban a lakosság majdnem egyharmada 65 évnél idősebb.

Giuseppe Conte magyarázata szerint az egészségügyi óvintézkedések legmagasabb fokozatra emelését országos szinten az indokolta, hogy hiába az Észak-Olaszországban vasárnap bevezetett szigorítások, gyorsan kiderült, hogy ezeket nem mindenki tartja be. Olaszország más részén is sokan felelőtlenül viselkedtek – hangoztatta a miniszterelnök, példaként hozva fel, hogy vasárnap tele voltak az olaszországi éttermek és szórakozóhelyek az előírásokat semmibe vevő fiatalokkal és családokkal.

Az első intézkedések bejelentése után az északi régiókból több ezren indultak el a déli tartományok irányába.

Giuseppe Conte emlékeztetett arra, hogy a kormányrendeletek megsértése bűncselekménynek számít. Legalább 200 eurós bírságot, valamint több hónapos börtönbüntetést vonhat maga után.
A most már egész Olaszországra érvényes rendelkezések között szerepel a múzeumok, mozik, színházak, templomok, edzőtermek, uszodák bezárása. A presszók, éttermek, sörözők este hatig tarthatnak nyitva, és a pincéreknek legalább egy méteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől.
Felfüggesztettek minden közösségi, csoportos vagy tömegeseményt, legyen szó sportról, kulturális vagy tudományos találkozóról. A római minisztériumokban bevezették a távmunkát. A parlament is szünetelteti munkáját. A 65 év felettieknek egyáltalán nem tanácsolják, hogy kimenjenek az utcára.

Bejelentették, hogy azonnali hatállyal lezárják az összes olaszországi sípályát, mivel sokan vakációként értelmezték a fertőzés miatt elrendelt munka- és oktatási szünetet.

A 16 milliós észak-olaszországi területek bevezető országútjain hétfő délután megjelentek a katonák, a rendőrség és a csendőrség ellenőrzési pontjai. A térségből ki- és belépni – a külföldieknek is – kizárólag engedéllyel szabad: az ehhez szükséges formanyomtatvány már fent van a belügyminisztérium honlapján. Hasonlóképpen ezzel az engedéllyel hagyható el a térség a vasútállomásokról és a repülőterekről is.

Elemzők a két hete tartó egészségügyi óvintézkedések okozta gazdasági veszteséget már több mint 10 milliárd euróra becsülik.

 

Római magyar nagykövetség: aki teheti, utazzon haza

A római magyar nagykövetség Facebookra kitett közleménye szerint a rendelkezés nem akadályozza az ország területén tartózkodó külföldi állampolgárok hazajutását, ezért a nagykövetség kéri, hogy azok, akik turisztikai céllal tartózkodnak az országban, illetve nyomós munka- vagy egészségügyi szempont nem indokolja az országban maradásukat, a lehető leghamarabb gondoskodjanak Magyarországra történő hazajutásukról.Ugyanakkor hangsúlyozzák: az utazás megszervezésében a konzulátus nem tud segítséget nyújtani.

A gyakori járattörlések és -ritkítások miatt kérik, hogy a hazautazni szándékozók tájékozódjanak a légitársaságok honlapján, vagy ügyfélszolgálati elérhetőségein az aktuális helyzetről. Az autópályákon történő közlekedést szintén ellenőrzik a hatóságok, azonban a lakóhely szerinti országba történő hazajutás nem esik korlátozás alá.

Egyéb, kellően nem indokolt úti célok irányában való közlekedés esetén pénzbüntetés és elzárás kiszabására is lehetősége van az olasz hatóságoknak. Az árufuvarozóknak szintén igazolniuk kell úti céljukat.

Kedd reggelre Marokkó, Tunézia és Albánia is bejelentette, hogy felfüggeszti közlekedési összeköttetéseit Olaszországgal.