Egész Olaszországban javult a járványhelyzet

Forrás: MTI

 2021. május 25. 11:17

Olaszország összes tartománya az úgynevezett sárga zónába tartozik hétfőtől, ami a járványveszély legalacsonyabb szintjét jelenti, miközben a lakosság fele már megkapta az első dózist a koronavírus elleni védőoltásból.

Olaszországban már egyetlen régió sem számít kiemelten vagy közepesen járványveszélyes térségnek. A színek szerinti beosztás tavaly november 4-i bevezetése óta ez az első alkalom, hogy az egész ország sárga színű lett, vörös és narancssárga zónák nélkül.

Az utóbbi hét hónapban most először csökkent 1500 alá a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek száma, amely korábban megközelítette a négyezret. Kórházban jelenleg kevesebb mint 10 ezren vannak a korábbi több mint 30 ezerhez képest. Vasárnap 72 beteg hunyt el, ami a legalacsonyabb adat január elseje óta. A halottak száma 2020 február óta meghaladta a 125 ezret.

Az előrejelzések szerint június elsejétől Molise, Friuli-Venezia Giulia és Szardínia fehér zónába lép át, ami azt jelenti, hogy minden korlátozást eltörölnek, kivéve a továbbra is kötelező maszkviselést, valamint a biztonsági távolság betartását.

Június 7-én Abruzzo, Umbria, Veneto és Liguria is fehér színű térség lesz.

Június elsejétől Friuli-Venezia-Giulia tartomány a fehér zónába lép át, így ott minden korlátozást eltörölnek, kivéve a kötelező maszkviselést és a biztonsági távolságtartást

Fotó: 123rf.com

 

Amint arról korábban beszámoltunk, május 15-én hivatalosan is elindult az olaszországi nyári idegenforgalmi szezon, azóta az Európai Gyógyszerhatóság által elfogadott vakcinákkal teljesen átoltott külföldiek esetében eltörölték a tesztelést és a karantén-kötelezettséget.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 30,9 millió olasz kapta már meg az első oltást, közülük több mint 10 millióan második dózisban is részesültek. A tartományok továbbra is önállóan szervezik a korosztályok szerinti oltást: a közép-olasz Lazióban kedden megkezdik a negyven és ötven év közöttiek regisztrációját, Umbriában a lakosoknak kevesebb mint negyven százaléka részesült eddig első dózisban.

A Corriere della Sera napilap felmérése szerint a hatvan év felettiek oltása még nem zárult le: a 7,4 millió 60 és 69 év közötti olasz 37 százaléka még nem kapott első dózist sem.

Júliustól tervezik a 15 év alattiak oltásának elindítását.