Szakértők: indokolt a gyógyfürdő-finanszírozás újragondolása

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2024. május 13. 10:52

A Turizmus Bulletin 2023. évi 4. számában megjelent „Az egészségturizmus makrogazdasági összefüggéseinek vizsgálata” című műhelytanulmányban Ruszinkó Ádám, Vajai Balázs és Donka Attila ad átfogó képet a terület aktuális gazdasági hátteréről.

Az  egészségturizmus nemzetközi szakirodalmában 18-20-féle spaszolgáltatást említenek, melyek között olyan különlegességek is vannak, mint például a reptéri spa vagy a hazánkban is megjelent mindfulness, selfness és soulness.  Ez is rávilágít arra a jelenségre, hogy a spa- és wellnessiparág mennyire összetetté és sokszínűvé vált az elmúlt évtizedben. Az egészségturizmusban használt terminológia nemcsak kontinensenként, hanem országonként is jelentősen változhat, emiatt mélyrehatóbb elemzések indokoltak a területhez kapcsolódóan.

Ebből kiindulva,  megjelent „Az egészségturizmus makrogazdasági összefüggéseinek vizsgálata” című műhelytanulmányban Ruszinkó Ádám, Vajai Balázs és Donka Attila ad átfogó képet a terület aktuális gazdasági hátteréről.

Kutatásunk kiindulópontja az volt, hogy a piaci alapú egészségturisztikai szolgáltatásokon túl az államilag finanszírozott gyógyfürdő-szolgáltatásokat is érdemes megvizsgálni abból a szempontból, hogy a kapcsolódó turisztikai költések mennyiben járulnak hozzá az adott desztináció turizmusának bevételeihez. Vizsgálati eredményeink igazolják a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyfürdő-finanszírozása újragondolásának szükségességét, hogy a hazai – valódi egyediséget, különlegességet képviselő – gyógyturizmus ismét fellendüljön.

A tanulmány szerzői szerint szükséges a gyógyfürdők finanszírozásának újragondolása

Fotó: 123rf.com

 

A szerzők ezzel a tanulmánnyal a gyógyfürdőkben megvalósuló kezelések támogatási normatívájának emelését kívánják elősegíteni. Az elemzés célja és egyben újszerűsége az olyan együtthatók keresése, amelyek hozzásegítenek a gyógyfürdők – főként gyógyászatok – vendégforgalma alakulásának pontosabb értelmezéséhez. Korábban nem készültek még hasonló vizsgálatok az egészségturizmusban fennálló korrelációkról, csupán idősoros elemzéseket végeztek. A kutatás eredményei a turisztikai és marketingszakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak.

A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.