Egry József-kiállítással nyit újra a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum

Forrás: MTI

 2023. június 08. 12:58

A felújítási munkálatok után Egry József festőművész munkásságát bemutató kiállítással nyitja meg kapuit június 24-én a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum.

A Laczkó Dezső Múzeum országosan védett műemlék épülete a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023 EKF) támogatásával újult meg.

A munkálatok eredményeként teljes körűen felújították a 120 éves épület kiállítótereit, belső helyiségeit. A mai elvárásoknak megfelelő múzeumi kiállító- és látogatóterek létrehozása, az épület akadálymentesítése és külső homlokzatának felújítása mintegy 1,7 milliárd forint támogatás mellett valósult meg.

A múzeum a felújítási munkálatok után Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából létrejött nagyszabású kiállítással nyitja meg újra kapuit.

A Laczkó Dezső Múzeum megújult épülete Veszprémben

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egry Józsefet elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Így a kiállítás sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is.

A tárlat gerincét a múzeum képzőművészeti gyűjteményének mintegy 50 darabot számláló Egry-kollekciója adja. Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab. A tárlat további képei fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiből ékeznek Veszprémbe.

A kiállítás felvezetéseként a múzeum munkatársai a festővel készült korabeli interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását is feldolgozták hanganyag formájában. Az online elérhető tartalmak célja, hogy a kiállításra érkező látogatók már ismerjék az alkotó gondolatait és alkotói filozófiáját.

A múzeumban az időszaki kiállítás időtartama alatt tárlevezetéseket, workshopot, élményfestést és borkóstolót is szerveznek, melyekről az intézmény közösségi média felületein tudhatnak meg többet az érdeklődők.