Egy 2000 éves vár falai is leomlottak a törökországi földrengésben

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: MTI / turizmus.com

 2023. február 07. 15:25

Hétfő hajnalban erős földrengések rázták meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősséget is elérte. A földrengésben többezer ember meghalt, több mint 22 ezren megsérültek. A katasztrófa műemlékeket, világörökségi épületet is érintett.

Február 6-án hajnalban Törökország délkeleti részét két nagy földrengés is sújtotta. Az amerikai földtani intézet szerint a 7,8-as erősségű rengés helyi idő szerint 04:17-kor következett be 17,9 kilométeres mélységben Gaziantep város közelében. Órákkal később egy második, 7,5-es erősségű rengés rázta meg Kahramanmaras tartomány Elbistan kerületét.

A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is rengeteg áldozata van, jelenleg a török halálos áldozatok száma 3549, a sebesültek száma pedig 22 168. Több, mint 8000 embert mentettek ki élve a romok alól. Eddig 65 országból összesen 2769 szakember csatlakozott a mentési munkálatokhoz.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban. Az elnök a keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a hétfői földrengések sújtotta tíz dél- és délkelet-törökországi tartományban. Erdogan egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította az érintett térséget.

 

Műemlékek, világörökségi épületek is megsérültek

A katasztrófa sújtotta terület ráadásul történelmileg, turisztikailag is fontos régiója az országnak. Az UNESCO, az ENSZ kulturális ügynöksége több világörökséghez tartozó épület, műemlék miatt aggódik a térségben, melyek megsérültek, illetve összeomlottak a földrengésben.

Szíriában Aleppó ókori városát is érintette a rengés: az aleppói citadella, a világ egyik legrégebben álló vára "jelentősen megrongálódott." Az UNESCO közlemény szerint a régi városfal nyugati tornya is összeomlott.

Törökországban a több mint 2000 éves világörökségi helyszín, a diyarbakiri erőd egy része és a Hevsel-kertek több épülete omlott össze. A Diyarbakir tartományban található történelmi erődöt és a mellette álló Hevsel-kerteket 2015-ben vették fel a világörökségek közé. Az ENSZ-ügynökség kedden közölte, hogy mindkettő megsérült a földrengések következtében.

A szintén történelmi jelentőségű Gaziantep Kalesi néven ismert vár szinte teljesen megsemmisült. A vár keleti, déli és délkeleti részén található bástyák egy része megsemmisült a földrengés következtében, a törmelék az úttestre szóródott. A vár melletti támfal is leomlott, míg a fennmaradó bástyákon repedéseket figyeltek meg. A várat a 2-3. században építették, jelenlegi formáját Jusztiniánusz bizánci császár (Kr. e. 527-565) uralkodása idején nyerte el, így a törökök előtt a bizánciak is használták már.

gaziantep

Gaziantep 2000 éves várának falai és bástyái is leomlottak

Fotó: Twitter

A vár mellett található, a 17. században épült Şirvani mecsetnek, Gaziantep legrégebbi imahelyének kupolája és keleti fala is részben összeomlott a földrengés miatt. Az épület különlegessége, hogy a legtöbb mecset minaretjétől eltérően a Sirvani mecset tornyai két erkéllyel rendelkeznek.

Szintén a kelet-anatóliai régióban, Malatya városában található 17. századi Yeni mecset több fala is leomlott a hétfői földrengések miatt. A mecset számára nem ez az első, hogy a földrengések áldozatául esik: Az 1964-es földrengésben csak megsérült, az 1894-es földrengésben azonban teljesen elpusztult, de újjáépítették.

A természeti katasztrófa miatt három törökországi repülőteret is bezártak. Az adanai Sakirpasa repülőtér (ADA) és a hatayi repülőtér (HTY) a kifutópályák megrongálódása miatt nem működik. A Gaziantep Oğuzeli nemzetközi repülőtér (GZT) nem fogad polgári járatokat, de továbbra is kiszolgálja a mentőalakulatokat.

 

Elindult az adománygyűjtés a Török Nagykövetség segítségével

A Turizmus.com újságírója tavaly ősszel a Mettravel legújabb körutazásán fedezte fel a területet, az erről szóló beszámoló itt érhető el. Az utazási iroda egyelőre még nem látja, hogy az április végétől meghirdetett utazásaik biztonságosan megvalósíthatóak lesznek-e, erről a héten ígértek felvilágosítást.

Arról azonban tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy a Török Nagykövetség és számos török vezetésű, tulajdonú magyar cég adománygyűjtéseket indított a földrengés sújtotta régió számára.

Az adományokat légi és közúti szállítással juttatják el Törökországba. A téli időjárás miatt leginkább meleg gyermek és felnőtt ruhákat, fehérneműt, esőkabátokat, kesztyűt, sapkát, sálat várnak - fontos hogy ezek mind tiszták, nem használtak legyenek. A kisbabáknak pelenkát, nőknek pedig intim higiéniai termékeket kérnek.

Emellett szükség van sátorokra, kempingágyakra, matracokra, takarókra, hálózsákra, gázpalackra, termoszokra, zseblámpára, hordozható töltőkre, generátorra.

Ételek közül a konzervet, babaételt emelték ki, de bármilyen hosszú lejáratú, tartós élelmiszert szívesen fogadnak.

Az adományokat két helyen várják, az egyik a Török Nagykövetség épülete (1062 Budapest, Andrássy út 123.), a másik pedig a Tura Logistics cég központja (2330 Dunaharaszti, Raktár utca 4. Kapcsolattartó: Necip Aygur +36704265156).

A Nagykövetség azt kéri, hogy a Tura Logistics székhelyén leadni kívánt segély leltárát küldjék el e-mailben (erdinc.tuncbilek@mfa.gov.tr). Az első szállítmány ma délután indult el a földrengés által elpusztított területekre, de a következő napokban több kamion indul majd Törökország felé.

A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom tagjaként szintén segítséget nyújt a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések károsultjainak. Folyamatosan tartja a kapcsolatot az érintett Török Vörösfélhold és Szíriai Arab Vörösfélhold nemzeti társaságokkal, hogy amint konkrét szükségleteket fogalmaz meg bármelyik szervezet, mielőbb mozgósítani tudja a hazai erőforrásait. Addig is azt kérik, hogy pénzadomány formájában nyújtsanak támogatást. A bankszámlaszámok ezen a honlapon érhetőek el.

(Borítókép: 123rf.com)