Egy bánya aknatornyát alakítják át kilátóvá Dorogon

Forrás: MTI

 2024. április 08. 17:35

Kilátóvá alakítják Dorogon az 1981-ben létesített bányászemlékművet, amely egy magaslatra telepített aknatorony.

A 16 méter magas létesítmény átépítése során a torony meglévő szerkezetének minél nagyobb mértékű megtartása mellett alakítják kilátóterasszá az építmény felső szintjét.

A feljutást biztosító lépcső a külső kontúrhoz illeszkedve halad majd, a "szintenkénti" pihenőket a város felőli oldalon építik ki. A torony meglévő fényei megmaradnak, de éjszakai használatot biztosító megvilágítással is ellátják.

Az önkormányzat a beruházásra 207 millió forint európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP).  Az aknatoronyból kialakítandó kilátó kiegészíti a közelben lévő Reimann Bányászattörténeti Múzeum turisztikai kínálatát. A kiállítótérben a 230 éves múltra visszatekintő szénbányászatnak állítanak emléket.

A dorogi bányászattörténeti múzeum

Fotó:  Facebook / Reimann Bányászattörténeti Miniverzum

Dorog térségében a szénbányák szállításra használt alagúthálózatának hossza a legnagyobb kiterjedése idején meghaladta a 36 kilométert. A járatok az Annavölgy, Csolnok, Dorog, Sárisáp és Tokod településhez tartozó bányákat kötötték össze. A második világháború idején az alagutak több ezer ember számára szolgáltak óvóhelyül.