Egy csendes-óceáni szigetország betiltotta a napkrémeket

Forrás: turizmus.com

 2020. január 02. 11:37

Palau, a csendes-óceáni búvárparadicsom január elsejétől betiltotta a naptejek és -olajok használatát, forgalmazását.

Palau, az alig 20 ezres, csendes-óceániai szigetcsoport lett a világ első országa, amely 2020. január elsejétől teljesen betiltotta a kereskedelmi forgalomban használható naptejek, napolajok, krémek használatát és értékesítését – írja a BBC beszámolója alapján az Index.

A részben vulkanikus eredetű, részben korallzátonyokból álló 241 tagú szigetcsoport tagjai közül mindössze 12 szigeten laknak.

Kalandos történetű állam, saját néppel, nyelvvel, amely a történelem során tartozott Japánhoz, az Egyesült Államokhoz, Fülöp-szigetekhez, Új-Guineához, de sokszor volt önálló, legutóbb 1981 óta köztársaságként vívta ki függetlenségét.

Ma már szinte mindenki az idegenforgalomból, esetleg a kókuszdió-termesztésből él, így érthető, hogy a kis állam nagyon szeretné óvni búvárparadicsomait és korallképződményeit.

Az idei évtől kezdve az országban nem szabad használni és értékesíteni az oxibenzon-tartalmú kozmetikumokat. A tiltás összesen tíz olyan összetevőt sorol fel, amelyek közül bármelyik megléte kizárást jelent, mert azok veszélyesek a természetre – hirdette ki Tommy Remengesau elnök.

Paradicsomi állapot: a szigetcsoport egyik tagja

Fotó: wikimedia

A kutatások szerint évi több ezer ezer tonna naptej csapódik le a korallokon világszerte, amely pusztítja a korallokat is, de a zátonyok körül élő halfajok fiatal egyedeit is.

Korábban Hawaii, az Egyesült Államok szigetállama jelentett be hasonló intézkedést,

a 2021-re ígért tiltásra máris több kozmetikai cég azzal reagált, hogy "minden mentes", vagyis a korallokat nem károsító, de mégis védelmet jelentő napvédőszereket fejleszt ki.