Egy csokorban a Balaton téli-nyári programkínálata

Forrás: turizmus.com

 2018. július 08. 10:43

Az egész éves Balaton víziója nem álom többé azoknak a tó körüli vállalkozóknak köszönhetően, akik összefogtak, hogy a klasszikus főszezoni időn kívül programokkal csábítsanak vendégeket a térségbe.

A lellei és boglári vállalkozók összefogásával július elején megjelent őszi-téli programfüzetet sajtótájékoztató keretében mutatták be. A kezdeményezést 9 helyi vállalkozón kívül támogatta Balatonlelle és Balatonboglár önkormányzata is.

A Balaton télen-nyáron menő – mondja a kiadványban, melyben tíz, egész évben nyitva tartó hely, valamint tizenöt program szerepel 2018 szeptemberétől 2019 májusáig, úgymint a Téli Vitorlás Versenysorozat, a Balatonlellei Karácsonyi vásár és Adventi Gasztro Piknik, vagy az idei ősz újdonsága, a Kishegyi Kortyok és Falatok sikerére alapozott szintén kishegyi – október végén megrendezésre kerülő – Murci Fesztivál.

A kiadványon mellett bemutatták a Lelle-Boglár Tekergő elektromos kisbuszt is, amivel tematikus programokat kínálnak a helyi vállalkozók egész évben.

A kínálatban megtalálható bor- és pezsgőtúra, múzeumlátogatások, kalandprogram, sőt őszre időzítve készül egy Balatonlelle történetét és érdekességeit bemutató túra is.

A Lelle-Boglár Tekergő Elektromos Kisbusz

 

„A hangsúly az összefogáson van, nagyon boldog vagyok, hogy eljutottunk oda, hogy együtt tudunk az egész éves Balatonért tenni. A Lelle-Boglár Tekergő kisbusznak is az a célja, hogy a balatoni szezont ki tudjuk tolni, és a Balaton is legyen egy egész évben élő és lüktető turisztikai desztináció. ” mondta el Tóth Balázs, a Balatoni KÖR alelnöke. “Nagyon-nagyon örülök annak, hogy van valaki, aki nem csak városokban, hanem tágabb terekben gondolkodik, és ez az összefogás létrejöhetett!” – mondta Csere Andrea, Balatonboglár alpolgármestere.

Kenéz István Balatonlelle polgármestere elmondta, hogy „ma itt történelmet írunk, hiszen az elmúlt években nagyon sok próbálkozás volt arra vonatkozóan, hogy a szezont meg kell hosszabbítani, és ez sajnos nem jött össze. Az utóbbi évek bebizonyították, hogy igenis lehet balatoni településeken a szezonon kívül is programokat szervezni úgy, hogy érdeklődés legyen!” Az eseményen fellépett ifj. Richter József, és a Nemzeti Cirkusz társulata is. „Ezek a programok mind Balatonlelle és Balatonboglár népszerűségét szolgálják, én magam is annak a híve vagyok, hogy a Balatonon nem csak két hónap a szezon!” – mondta el az Arany Bohóc díjas cirkuszművész.

A Nemzeti Cirkusz ízelítőt adott produkciójából a sajtótájékoztatón

Fotók: Lukács-Tóth Krisztina

 

A programfüzet a dél-Balatonra összpontosít, azonban az északi part sem marad téli program nélkül: a Balatoni KÖR 5 alkalmas gasztropiknik roadshow-t rendez, ahol találkozni lehet majd a Balatoni KÖR borászaival, éttermeseivel, cukrászdáival és pálinkafőzőivel. Az állomások között szerepel Sümeg, Badacsony, Balatonlelle, Köveskál valamint Csopak is. Az egész éves Balaton népszerűsítését megcélzó kezdeményezéshez csatlakozott továbbá a Kultkikötő csapata is. „A Kultkikötő életében nem ez az első eset, amikor a trendekkel éppen ellentétes irányba, széllel szembe kormányozzuk a hajónkat. A magunk részéről már a kezdetektől elkötelezettek vagyunk a négyévszakos működés mellett. Már csak ezért is magától értetődő, hogy örömmel kapcsolódunk egy olyan összefogáshoz, ahol együtt gondolkodhatunk az egyévszakos Balaton sztereotípiájának lebontásáról. Azon leszünk, hogy nívós és tartalmas kikapcsolódást biztosító programokkal töltsük meg az együttműködés eredményeként éltre kelő közösségi tereket és megmutassuk: a Balaton nem csak nyáron az igazi" – mondta Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

A szervezők abban bíznak, hogy az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva a sok programnak és egész évben nyitva tartó helyek gyarapodó számának köszönhetően egyre népszerűbb lesz a Balaton télen-nyáron.