Egy erdélyi település is szerepel a legjobb turisztikai falvak idei listáján

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. december 21. 17:01

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) nyilvánosságra hozta a Legjobb Turisztikai Falvak kezdeményezés listáját, amelyen 18 ország 32 települése szerepel.

A világszervezet „Best Tourism Villages” kezdeményezése azért indult el 2021-ben, hogy előmozdítsa a turizmus szerepét a vidéki falvak, valamint azok tájegységeinek, természeti és kulturális sokszínűségének, helyi értékeinek és tevékenységeinek – köztük a helyi gasztronómiának – megőrzésében.

A szervezet idén Ausztriától Vietnámig 18 ország 32 települését ítélte alkalmasnak a titulus viselésére, és először került fel a listára romániai falu: az erdélyi Szeben megyei Resinár (románul Răşinari, németül Reschinar), amely 12 kilométerre található a megyeszékhely Nagyszebentől a Csindrel-hegység lábánál, 571 méteres magasságban.

A mai Resinár területén, vagy annak környékén a XIII. század legelején még szász település állt Reutel néven, a XVI-XVIII.században viszont már Nagyszeben román jobbágyfalujaként ismerték.  A falu iskolájában a XIX. század közepén még magyar nyelvet is oktattak a román, a német és a latin mellett. A több mint ötezer lakosú Resináron jelenleg több híres román személyiség emlékháza, múzeum, három templom és a hajdani Reutel várának romjai tekinthetőek meg.

Magyar falu idén sincs a sorban, a szomszédos országok közül Románia mellett két osztrák (Zell am See, Wagrain) és egy szlovén (Bohinj) település található a felsorolásban.

Az erdélyi Resinár is felkerült a UNWTO legjobb turisztikai falvakat felvonultató listájára

Fotó: Rasinari/Facebook

A Best Tourism Villages a világszervezet „Turizmus a Vidék Fejlesztéséért" elnevezésű programjának zászlóshajója, amelynek fő céljai között szerepel többek között a regionális egyenlőtlenségek csökkentése, a harc az elnéptelenedés ellen, a nemek közötti egyenlőség elősegítése, az infrastruktúra és a digitalizáció fejlesztése vidéken.

A UNWTO Upgrade programja ezen kívül számos olyan feltörekvő, ígéretes falunak kedvez, amelyek még nem felelnek meg teljes mértékben az elismerés elnyeréséhez szükséges kritériumoknak. Ezek a falvak támogatást kapnak a UNWTO-tól és partnereitől az értékelési folyamat során hiányosságként azonosított területek elemeinek javításához, így a jövőben ők is megkaphatják majd az elismerést. A magyarországi Hollókő tavaly felkerült az ígéretes falvak közé, de az idei felsorolásban már nem szerepel.

A díjátadásra 2023. február 27-28-án kerül a szaúd-arábiai AlUla-ban, amely egyike a 32 nyertes településnek, és ez alkalommal nyitják meg az új pályázatot is.

A 2022-es győztesek és az ígéretes falvak listája ITT található.