Egy év után újranyílik a deményfalvi Szabadság-barlang

Forrás: turizmus.com

 2023. október 12. 18:06

Közel egy évnyi rekonstrukciós munkálatok után nyitják meg újra a nagyközönség előtt a deményfalvi Szabadság-barlangot - számolt be róla a szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal Barlangigazgatósága.

A rekonstrukció jelenlegi szakaszában a világítás helyreállítása fejeződött be, melynek keretében új, modern LED-es lámpatesteket helyeztek el a barlangban. A lámpatestek elhelyezését is átgondolták a felújítás során, így amellett, hogy energiát takarítanak meg és jelentősen csökkentik a barlangi környezet hőtermelését, az új világítással egészen más látvány nyújt majd a barlang. A világításrendszer mostantól zónákra lesz osztva, csak látogatók jelenlétében működik majd, és egy alternatív villamosenergia-forrás gondoskodik a szünetmentes áramellátásról áramkimaradás esetén.

demenyfalva_szabadsagbarlang

A rekonstrukció alatt új, modern LED-es lámpatesteket helyeztek el a barlangban

Fotó: Demänovská jaskyňa slobody

A barlang rekonstrukciójára uniós forrásokat használtak fel. Mindeközben a deményfalvi Szabadság-barlang mellett a Jégbarlangban és a Békebarlangban is rekonstrukciós munkálatok folytak. A projekt következő szakasza a Békebarlangban végzett munkálatokkal folytatódik, ahol a múlt század 80-as éveiben történő nem megfelelő közlekedés miatt régi törmelékeket kell eltávolítani, illetve a régi, korrodált vaselemeket rozsdamentes acélra cserélni.