Egy feltörekvő török tartomány a Sun & Fun Holidaysszel

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2018. október 10. 20:09

Idényzáró tanulmányútra hívta értékesítő partnereit a Sun & Fun Holidays Muğla tartományba, felkészítve a kollégákat a 2019-es szezonra.

A csapatot végig elkísérte Kovács Zsolt a Sun&Fun Holidays marketing és közösségi média menedzsere, Mustafa Özkurt operatív vezető és Yaman Eroğlu az izmiri turisztikai térség vezetője.

Apró bevezetőként a társaság gépe, közeledve a dalamani reptérhez ritkán látható fényes fogadtatásban részesült: a leszállás előtt fentről megcsodálhattuk egy trópusihoz hasonló vihar villámoktól fénycikázó felhőit.

Manaspark Ölüdeniz butikhotel

Fotó: turizmus.com

A vihar aztán elmúlt, és bebizonyosodott, hogy a keletről Antalya, délről a Földközi-tenger és nyugatról az Égei-tenger által határolt Muğla a magyar turisták felfedezésére vár. A hegyvonulat árnyékolásának köszönhetően klímája kevésbé párás, mint például Antalyáé, ahol még este is rekkenő a hőség, itt azonban a legforróbb nyári napokon körülbelül 10 C-fokkal kevesebbet mutatnak a hőmérők, így nyugodtan kint lehet ülni a teraszokon, vagy sétálni a tengerparton.

A tartományban kiemelten kezelik a természetvédelmet, a házigazdák elmondása szerint csak a Dalaman-Serigerme övezetben 56 kisebb-nagyobb nemzeti park létezik, az érintetlen vadstrandok kedvelői pedig biztosan találnak kedvükre való partszakaszokat.

Siklórepülő a Babadag-hegynél

Fotó: turizmus.com

A csend és nyugalom mellett az adrenalinra is vágyóknak elkerülhetetlen a Fethiye járáshoz tartozó Babadag-hegy, a világ legjobb siklóernyős központjaként számon tartott rajthelye, az Égei Riviéra egyik szimbóluma. Csak bámultunk az égre, nézve a több száz sárkányrepülőt – a turistát is felviszik tandem-repülésre –, akik egy keskeny tengerparti részre landoltak, közvetlenül a Kék Laguna szomszédságában.

A rossz nyelvek szerint, általában eltalálják a „leszállópályát”. Az Ölüdeniz (Holttenger) szigetekkel, csipkézett partszakaszokkal övezett panorámája azonban csak fentről páratlan. Aki viszont a türkíz árnyalataiban hullámzó tengert választja, befizethet egy zenével, apró szigetek látogatásával, fürdéssel és étkezéssel fűszerezett kalózhajó-kirándulásra.

Mivel a térségben a helyközi buszjárat olcsó, kényelmes és kiszámítható, a környéken nyaralóknak érdemes egy fél napot szánni a Fethiyetől alig nyolc kilométerre fekvő Kayaköyre (korábban Lebesszosz), a szellemvárosra. Izgalmas történetét majd megtudják a helyszínen, a lényeg, hogy itt a XIV. századtól a görög-török háborúig (1919-1922) békésen élő görögkatolikusok és anatóliai muszlimok egyik napról másikra elvesztették otthonaikat: egy görög-török területcsere eredményeként 6500 keresztényt, görögöt telepítettek ki, a törökök pedig a terméketlen földekre hivatkozva már nem költöztek be az üres házakba.

A dombon pusztuló szellemvárosban viszont még élnek igazi kézművesek, lent pedig található néhány igazi török kávézó, vendéglő. A török állam várhatóan 25 épületet megment, de még az első felújítása sem fejeződött be. A többi házra sajnos a teljes összeomlás vár.

Hilton Dalaman Golf Resort-Spa

Fotó: turizmus.com

Kayaköy szöges ellentéte a közeli Hisarönü turistapradicsom, a felesleges pénzzel rendelkező britek egyik kedvenc ingatlanvásárlási célpontja. Bevásárlóutcák, vendéglők, kocsmák sorakoznak, az éjszakai életet támogatandó naponta estétől hajnalig egy utcát lezárnak a gépkocsi forgalom elől.

A tanulmányút hete alatt a csoportnak az egyik legfelejthetetlenebb élményt a Köyceğiz-Dalyan Környezetvédelmi Övezetbe tett látogatás nyújtotta. A program hajókirándulásra épült az 5200 hektáros Köyceğiz-tavon amelyet egy nagyon keskeny csatorna köt össze a Földközi-tengerrel.

Érintetlen és kiemelten védett terület, mintha a nádasokkal szegélyezett nyugalom közepén lebegnél, ahol érdemes kipróbálni a „csináld magad iszappakolást”. A hajókázás alatt láthatóak a hajdani Lükya történelemmel és legendákkal szőtt, sziklába vésett sírjai.

A másik emlékezetes város Marmaris és környéke volt. A tengerpart itt keskeny, a föveny talpat próbáló, nem véletlen hogy sok szálloda stégekkel bővíti a napozási helyek számát. Marmarisban népszerűek a belvárosi szállodák, a város, amelyik a turistaszezon végén szinte kiürül, remekül ötvözi a látványosságokat, a kultúrát, a helyi gasztronómiát és a szórakozást.

Ez utóbbi kettőt az éjszakai kikötői életben megmártózva érdemes kipróbálni. Az árak elfogadhatóak, a vendéglősök kedvesek, a választék pedig kimeríthetetlen. Marmaris helyi specialitása a fenyőméz, de azon se csodálkozzanak, ha a szerpentines utakon haladva a gépkocsivezető hirtelen fékez, hogy átengedjen egy teknőst.

A csapat

Fotó: turizmus.com

A tanulmányút záróakkordja egy hajókirándulás volt Hiz Siniriből. A kikötőben vitorlások, motoros hajók százai ringanak, a hajóút során gyakran kikötöttünk, így láthattunk egy kolostor-romot, kerülgettük a parton éhesen koslató kecskéket, káposztát, kenyeret dobtunk a Nyulak-szigetén megmaradt talán fél tucat nyúlnak – korábban 1500 is volt itt, de a helyiek sajnos táplálékforrást láttak bennük –, és nem utolsó sorban több lehetőség is adódott megmártózni halrajok díszkíséretében apró öblök csendes, kristálytiszta vizében. De a térségben lehet választani sziklamászást, kirándulást vízesésekhez, jeep-szafarit kanyonokon keresztül, vagy megbámulni Bozborunban a régió leghíresebb hajóépítő települését.

A helybeliek által csak „kis Törökországként” emlegetett  Muğla Tartomány szédületes iramban fejlődik, de egyelőre, például Antalyával ellentétben igyekszik megőrizni a családias hangulatot, kerülni a tömegturizmus olykor zavaró hatását. Itt még találni 10-12 szobás hoteleket a hegyek övezte csipkézett tengerparton.

Nem titkolhatjuk el, hogy a Sun & Fun Holidays Study Touros csapata aranyéremmel tért haza Budapestre. A török esten a nagykőrösi Varga Karazsia Lilla, a szervezőknek az orosz és ukrán versenyző felé lejtett pályája ellenére első helyet szerzett a közönségnek kiírt hastánc-versenyen.

A Marmarisban született Yaman Eroğlu azt mondta lapunknak, bízik benne, hogy megfelelő szabályozással a régió megőrzi családias, turistabarát hangulatát. A Sun & Fun Holidays értékesítői nem véletlenül látogattak meg nagyon sok szállodát a kettőtől az ötcsillagosig, hogy a hozzájuk forduló nyaralni vágyók minden kérdésére válaszolhassanak, az igényeknek megfelelő szálláshelyet ajánlhassanak 2019-ben is. Törökországban jellemzően akár 10-15 féle szobatípust is kínálnak a standardtól az egy-két felnőtt, több gyerek variációkig.

Egy török közmondás szerint, aki haraggal kél, kárral fekszik. Mi azt tapasztaltuk, hogy a török vendéglátók már kora reggeltől mosolyognak.

Kapcsolódó cikkek