Egy hét alatt közel 85 ezer vendégéjszaka Horvátországban

Forrás: turizmus.com

 2020. május 19. 12:11

A korlátozások könnyítését követő első héten rögtön 8700 turistaérkezést regisztráltak Horvátországban. Már a magyarok is szabadon utazhatnak, ha igazolni tudják, hogy szállást foglaltak.

A HINA horvát hírügynökség jelentését idéző Croatiaweek szerint a korlátozások lazítását követő első hét során, május 11. és 17. között 8700 turistaérkezést regisztráltak Horvátországban, a vendégek 84 500 éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken az e-visitor rendszer (a magyar NTAK példaképének tekinthető szisztéma) adatai szerint. A vendégek 34%-a a saját ingatlanában szállt meg – közölte a hírügynökséggel a Horvát Turisztikai Közösség.

Brela a makarskai riviérán. A belföldi és a szlovén turisták a korlátozások enyhítését követően azonnal elkezdtek utazni Horvátországban

Fotó: 123rf.com

Április hónapban, amikor még nem enyhítettek a korlátozásokon, csupán 9500 turistaérkezést és 392 ezer vendégéjszakát regisztrált országosan a rendszer – ezek többsége vélhetően üzleti utazó vagy valamilyen halaszthatatlan ügy miatt érkezett vendég volt.

A múlt héten a vendégérkezések 74%-a belföldi forgalomból származott, 15%-ot tettek ki a szlovének, a maradék 11% pedig más külföldi állampolgár volt.

A vendégek 34%-a saját ingatlanában, 26%-a pedig szállodákban szállt meg, 20% nem kereskedelmi szálláshelyet, vagyis elsősorban magánszállást vett igénybe.

A HINA kérdésére reagálva a HTZ bejelentette, hogy két kampánnyal készül a közeljövőben megszólítani a külföldi turistákat.

Az egyik azokat célozza, akik valószínűleg már ezen a nyáron is képesek lesznek Horvátországba utazni, ezek főleg közép-európai országok: Szlovénia, Magyarország, Németország, Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Szlovákia, Olaszország és Csehország.

A másik olyan fontos piacokra irányul majd, amelyek lakói, pl. USA, Kína, Dél-Korea csak a távolabbi jövőben érkezhetnek újra Horvátországba.

 

Utazhatnak a magyarok is, ha van szállásfoglalásuk

Eközben Budapesten az operatív törzs május 19-ei tájékoztatóján bejelentették, hogy Horvátországba mostantól nemcsak azok az uniós állampolgárok utazhatnak be, akik ingatlannal vagy hajóval rendelkeznek, hanem személyes okból, családi eseményre vagy gyógykezelésre utazók is, továbbá mindazok, akik igazolni tudják, hogy szállást foglaltak.

Ennek a hírnek bizonyára sokan örülnek, ugyanakkor emlékeztetjük olvasóinkat, hogy itthon jelenleg is érvényben van az a jogszabály, mely szerint a magyar állampolgároknak külföldről történő hazatérésük után két hétre kötelezően karanténba kell vonulniuk. Ez nem vonatkozik azokra a magyar állampolgárokra, akik a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Dél-Koreából és Japánból üzleti útról térnek haza, ők ugyanis nem kötelesek házi karanténba vonulni.