Egy hétig látható lesz IV. Károly Aranybullája Prágában

Forrás: turizmus.com

 2016. május 05. 22:00

Egy hétre állítják ki IV. Károly (1316-1378) német-római császár és cseh király Aranybulláját Prágában.

Az 1356-ban kiadott törvénytár egészen 1806-ig, a birodalom megszűnéséig érvényben volt.

A dokumentum a IV. Károly császár 1316-2016 elnevezésű nagyszabású kiállításon lesz látható, amelyet a prágai cseh Nemzeti Galéria német partnereivel együtt szervezett.

A több mint 200 rendkívül értékes műtárgyat és dokumentumot felvonultató tárlatot május 15-től a prágai Hradzsin Wallenstein (csehül Valdstejn) lovardájában állítják ki.

A műtárgyak legtöbbje első ízben lesz látható Csehországban. IV. Károly Aranybullája kiállításának pontos időpontja még nem ismeretes.

A cseh-bajor történelmi tárlat a IV. Károly alakjával összefüggő hagyományos témákon kívül a kevésbé ismerteket is bemutat, többek között a császár személyiségét ellenfelei szemével, valamint a korabeli zsidó pogromokat.

„IV. Károly amellett, hogy okos és mélyen hívő uralkodó volt, gyűjtötte a királyi koronákat, szeretette a szép ruhákat, követte a korabeli párizsi divatot és élvezte a lovagi tornákat. Az egyiken majdnem az életét vesztette: olyan sérülést szenvedett, amelynek nyomát egész életében az arcán viselte” - jelentette ki Jirí Fajt művészettörténész, a Nemzeti Galéria igazgatója.

A Prágában szeptember 25-ig nyitva tartó kiállításon megtekinthetőek lesznek IV. Károly személyes tárgyai is, amelyek közül nem sok maradt az utókorra. Prága után a rendkívüli tárlatot Németországban is bemutatják.