Egy hétre tetoválóstúdió nyílik az amszterdami Rembrandt-házban

Forrás: MTI

 2023. május 12. 18:05

Ideiglenes tetoválóstúdió nyílik a frissen felújított amszterdami Rembrandt-házban, ahol a látogatók a holland festő művei által inspirált tetoválásokkal gazdagodhatnak – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása pénteken.

A júniusban kezdődő, egyhetes projekt célja, hogy a koronavírus-világjárvány után fiatalítson a múzeumlátogató közönségen.

A vállalkozó kedvű Rembrandt-rajongókra a Schiffmacher és a Veldhoen stúdió híres tetoválóművészei varrnak fel a 17. századi holland mester metszetei, önarcképei és aláírása által inspirált tetoválásokat 100 és 250 euró (37 ezer – 92 ezer forint) közötti áron.

Henk Schiffmacher tetoválóművész elmondta, hogy stúdiója kereste meg a Rembrandt-házat a közös munka ötletével, és lelkes fogadtatásban részesült. A projekt nevét – "A szegény ember Rembrandtja" – egy idős angol tetoválóművésztől kölcsönözték.

"Olyan embereket ajándékozol meg egy kis művészettel, akik egyébként egyáltalán nem gyűjtenének műalkotásokat. A Rembrandt-technika során karctűvel rajzolnak a rézre, nálunk pedig az emberek bőre helyettesíti a metszőlemezt" – tette hozzá.

Az amszterdami Rembrandt-ház márciusban nyitott újra a felújítása után

Fotó: Museum Rembrandthuis/Facebook

Milou Halbesma, a Rembrandt-ház múzeumigazgatója elmondta: a tetoválási projekt illeszkedik a modern művészek felkarolását célzó törekvéseik sorába. Rámutatott: mindig olyan projekteket keresnek, amelyek Amszterdamhoz, de a kézművességhez is kapcsolódnak, és úgy tekintenek magukra, mint a művészek házára.

"Rembrandt nemcsak itt élt és dolgozott, hanem itt oktatta tanítványait is" – hangsúlyozta Halbesma. "Az új műtermeinkben holland művészekkel szeretnénk együtt dolgozni, hogy kapcsolatot teremtsünk a közönséggel – és Schiffmachert és Veldhoent művészeknek tartjuk" – szögezte le. Hozzáfűzte: minden múzeum számára nagy kihívás a fiatalabb nemzedékek elérése.

A június 19. és 25. között futó projektre gyorsan fogynak az időpontok, a kezdeményezés már most nagy siker.

Hollandiában több múzeum kísérletezik különféle együttműködésekkel, hogy a koronavírus-járvány után visszacsábítsa a látogatókat. A Van Gogh Múzeum 2020-ban például a The Daily Paper nevű divatos, utcai ruhákat gyártó céggel kezdett közös projektbe, míg múlt hónapban a Rijksmuseum Vermeer-tematikájú ruhakollekciót és szörfdeszkákat dobott piacra a New Amsterdam Surf Associationnel közösen.