Egy héttel tovább tart nyitva Szinyei Merse Pál életmű-kiállítása

Forrás: turizmus.com

 2022. február 03. 11:15

A nagy sikerre való tekintettel február 20-ig meghosszabbították a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak a kiállítását a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítás a hétfői napokon is látogatható.

A 2021. november 12-től látogatható, mintegy 120 művet felvonultató kiállítás kép és kultusz összefüggéseit vizsgálja Szinyei életművében.Különleges alkalom, hogy a tárlaton egyúttal Monet, Sisley, Corot vagy Courbet remekműveit is megcsodálhatja a közönség, hiszen a kiállításra húsz külföldi festmény is érkezett neves köz- és magángyűjteményekből, amely izgalmas lehetőséget teremt arra, hogy Szinyei műveit nemzetközi kontextusban is megvizsgálhassuk.

Szinyei Merse Pál Pacsirta című képe. Az életmű-kiállítás február 20-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kiállítást eredetileg 2020-ban, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából tervezte megrendezni a Magyar Nemzeti Galéria. A világjárvány azonban felülírta a múzeum tervét, így a tárlat 2021 őszén valósulhatott meg. Így viszont több olyan alkotást is ki tudtak állítani, amit korábban nem lehetett volna.Ilyen például Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon (1867) című festménye, amely a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a második világháború viszontagságai során tűnt el, de a közelmúltban felbukkant, és egy magyar származású New York-i műgyűjtő ajándékaként visszakerülhetett a múzeum gyűjteményébe. Szinyei Fehér fa (1909) című, magántulajdonban lévő műve pedig több mint száz év után látható ismét kiállításon.