Egy igazi svéd falu Japánban

Forrás: turizmus.com

 2018. április 13. 08:22

A svédek ha Japánban járnak, előszeretettel látogatnak el, egy olyan faluba, amely teljesen úgy néz ki, mint az otthoni környezetük: vörös-fehér házacskák, zöldellő parkok, és itt is ugyanúgy megünneplik a nyár közepét, a midsommart, mint Stockholmban.

A városka, Tobetsu, három mérföldre fekszik Sapporo városától Japán északi részén, Hokkaido szigetén.

A települést 1983-ban alapították, ma mintegy 700 lakosa van, főleg japán nyugdíjasok, akik rohanó és munkás életük végén nyugalomra vágynak.  A svéd kapcsolat onnan ered, hogy egy japán építőipari vállalat 35 évvel ezelőtt ízelítőt adott vevőinek, e klasszikus és leggyakoribb svéd faháztípusból. Az ötlet akkora sikert aratott, hogy az itt élők mind ilyen házakat kezdtek építtetni.

A svédek úgy érzik, hazatértek, ha Japán Tobetsu városába látogatnak

Fotó: svd.se

Ma 400 szinte teljesen egyforma ház található itt, kiegészülve a helyi svéd kulturális központtal, tipikus svéd népművészeti tárgyakat lehet vásárolni, és megünnepelni nagy ráklakomával az augusztust, akárcsak mondjuk Daalarnában. Több kis faipari és üvegipari manufaktúra is otthonra lelt Tobetsuban.

A településnek jelentős az idegenforgalma, sok svéd turista arra csodálkozik rá, hogy az otthonától sok ezer kilométerre sem érzi itt idegennek magát.

A hagyományos svéd augusztusi ráklakoma nem áll  messze a japánoktól