Egy kisváros identitásának csodás felépülése

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. november 12. 07:00

Egyedi kulturális hangulatot árasztanak az autodidakta tökfaragó művész alkotásai.

Junan megyében Linyitől keletre található Hsziangu kisvárosban él Zsuang Huifeng népművész, akinek élete mára összekapcsolódott a tökfaragással. A Santung tartományban található kistelepülésen élő férfi neve ma már fogalomnak számít. Munkáit nézni egyfajta művészi élvezet.

Zsuang öt éve foglalkozik tökfaragással. 2017 őszén egy a Meng-hegyre tett kiránduláskor szeretett bele a népművészet eme formájába. Hazatértekor azonnal belemerült az interneten talált tudásanyagba, és a legegyszerűbb minták alapján kitartóan gyakorolt. És bár Zsuang sohasem tanult faragást, kíváncsisága és szorgalma egyre nagyobb mesterré tette.

Munkában a mester

Fotó: SilkRoad

Mivel nem engedhette meg magának, hogy az évente megrendezett liaocsengi "Tökfesztiválon" vásároljon az ottani míves tökökből, ezért az érdekesebb darabokat lefotózta, majd napokig tanulmányozta azokat. Mondhatjuk fanatikus lett, de pontosan ez a fanatizmus és elkötelezettség tette a tökfaragás országos hírű művészévé. Ma már tanítványok járnak hozzá, hogy megismerjék a mester módszereit. Hsziangu városban 2020-ban létrehoztak egy a tökkultúrát megismertető pavilont, amelyben jelenleg több mint négyszáz egyedi formájú tök mutatja be az egyedi kulturális hangulatot.

Egyedi kulturális hangulatot árasztanak a faragott-festett tökök

Fotó: SilkRoad

(X)