Egy norvég szigeten megszüntetnék az időt

Forrás: turizmus.com

 2019. június 27. 12:07

Az észak-norvégiai Sommarøy szigeten élők kezdeményezték, hogy földjüket időmentes zónává alakítsák át. Ez a helyiek szerint sok turistát vonz majd a világ minden tájáról.

„Amikor valaki Észak-Norvégiában él, nyáron nemigen beszél az időszámításról, az alvásról, a vacsora idejéről vagy más időpontról. Itt ugyanis nyáron a nap 69 napig nem megy le, és ilyenkor nem kell tudni, hogy hány óra van. Az egész napos világosság feleslegessé teszi, hogy folyton nézegessük az óránkat, ezért időmentes zónává akarunk válni” – nyilatkozta az expressen.se turisztikai mellékletének Kjell Ove Hveding, az egyik kezdeményező.

„A kezdeményezés nagyobb érdeklődést váltott ki, mint amire számítottunk. Pedig a koncepció a helyiek számára nem új. Nem akarjuk tudni, mennyi az idő, csak szeretnénk együtt lenni, szórakozni, élvezni a pillanatot, a természetet és a közös élményeket” – tette hozzá a kezdeményezés úttörője.

Az idő nélküli élet vonzó lehet az amúgy stresszben élők számára

Fotó: Wikimedia Commons

Az időmentes élet jól illeszkedik a sziget egyik legnagyobb iparágához, a halászathoz. Kjell Ove szerint a helyi halászok soha nem törődnek az idővel, amikor a tengeren töltik napjaikat, és a családjuk sem tudja, hogy mikor jönnek haza.

Sommarøy azt is reméli, hogy a javaslat jóváhagyása vonzza majd a stresszes turistákat, akik végre el akarják felejteni a határidőket.

A közelmúltban Kjell Ove Hveding találkozott egy helyi képviselővel, és átadta neki a sziget kérelmét a lakosok aláírásaival. Most a norvég hatóságok feladata, hogy döntsenek ebben a kérdésben.

Ha a kérelmet jóváhagyják, akkor azt jelentené, hogy a nyári hónapokban nem lesz kötelező semmiféle nyitvatartási idő, hivatali határidő vagy más időbeli követelmény.

„Sokunk számára ez csak annyit jelentene, hogy hivatalossá teszünk valamit, amit valójában generációk óta gyakorlunk, vagyis az időmentes életet. Az állandó napsütésnek köszönhetően nálunk az éjszaka közepén is játszanak a gyermekek, a férfiak fociznak, vagy éppen a házaikat festik, a tinédzserek meg úsznak” – mondta egy másik helybéli.