Egy Övezet Egy Út program: Peking bemutatkozott Budapesten

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. március 13. 15:12

Tavaly több mint egymillió európai turista érkezett a kínai fővárosba, ám a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben a látogatószám dinamikus növekedése várható.

„Peking elkötelezte magát, hogy emberléptékű, élhető környezetet alakítson ki amellett, hogy világszínvonalú turisztikai várossá válik a 2022-es téli olimpia és a téli paralimpia megszervezéséig – mondta Shi Anping, a Pekingi Kulturális és Idegenforgalmi Hivatal igazgatója az Egy Övezet Egy Út program keretében Budapesten szervezett „Elbűvölő Peking” turisztikai promóciós konferencián.

A kínai főváros bővelkedik turisztikai erőforrásokban: a hét Világörökségi helyszín, a több ezer éves kulturális hagyaték és a modern, vibráló, befogadó Peking egyedülálló ötvözetet alkot.

Shi Anping

Fotó: Turizmus.com

De a város nemcsak turisztikai, hanem kulturális, innovációs, üzleti és tudományos központként is jelentős, a számos nagy nemzetközi eseménynek köszönhetően pedig folyamatosan javulnak a szolgáltatások és a közlekedés feltételei.

A fővárosi repülőtér jelenleg 90 millió utast fogad évente, de zsúfoltságának enyhítésére 2019 végén megnyílik az új pekingi óriásreptér, a Daxing International Airport is.

Pekingben 17 metróvonalon lehet utazni, 2020-ig pedig összesen 1000 kilométernyi metróútvonal lesz a városban, ami a leghosszabb a világon. 555 csillaggal jelölt szálloda van a fővárosban, ezek közül 61 ötcsillagos; a fenntarthatóság jegyében virágzik a kerékpáros közösségi közlekedés, és épül a kiegészítő városközpont is, hogy a 2022-es olimpiai játékok idejére minden készen álljon a látogatók fogadására – tette hozzá Shi Anping.

Papp Mária

Fotó: Turizmus.com

A konferencián Papp Mária, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ turisztikai divízióvezetője elmondta, hogy a kínai beutazás fejlődik Magyarországon: míg 2007-ben 40 ezer vendég érkezett Budapestre, 2018-ban már 200 ezer látogatót regisztráltak.

2016 óta a China Airlines közvetlen repülőjárata köti össze a két fővárost, ezért a kínai utazók sokszor európai körútjuk első vagy utolsó állomásaként érkeznek Budapestre. Jelenleg az átlagos tartózkodási idő másfél nap, a BFTK kínai partnereivel együttműködve azon dolgozik, hogy ez az időtartam növekedjen.

Papp Mária végül kiemelte, hogy a magyar főváros tagja a pekingi székhelyű World Tourism Cities Federationnek, ahol olyan témákat is megvitatnak, mint a fenntarthatóság és a modern technológiák használata, ezek a területek minkét város számára fontos turisztikai kihívást jelentenek.

A konferencián a kínai szakemberek találkoztak a pekingi turisztikai partnerprogram iránt érdeklődő hazai utazási irodák képviselőivel.

A kínai fővárost népszerűsítő programsorozat folytatódik: a Pekingi Kulturális és Idegenforgalmi Hivatal támogatásával „Elbűvölő Kína”címmel fotókiállítás nyílt az ELTE BTK Gólyavár mögött. A tárlat, amely Peking kulturális örökségét és modern városi arculatát mutatja be, március 26-áig megtekinthető. A Lurdy ház előtti nagy szabadtéri LED-falon pedig két héten át egy Pekinget bemutató promóciós filmet láthatnak a járókelők.