Egy papírvirág-kompozíció sikertörténete

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. július 28. 07:00

A népművészet egyszerűségét tükröző, az örömöt, a családi boldogságot és a harmóniát szimbolizáló Liu Fanhua papírvirág a kínai Santung tartomány immateriális örökségei közé tartozik.

Linji város Kína keleti részén található, az ország politikai és kulturális központja Jimeng-hegységben. A város 3000 éve épült, és gazdag immateriális javakkal, valamint kulturális örökséggel van megáldva. Ezúttal az immateriális kulturális örökségét vizsgáljuk meg egy példán keresztül. Ez pedig Liu Fanhuája, ami tulajdonképpen egy kézműves termék, egy színes papírvirág.

Mint ősi kézműves termék, a Fanhua a néphitben már hosszú ideje jelen van. Már a Csing-dinasztia előtt is "Fanhuá"-nak hívták. Ez a színes papírvirág tulajdonképpen egy kompozíció. A népművészet egyszerűségét tükrözi, és az öröm, a családi boldogság és a harmónia szimbóluma.

Liu Fanhuája a kert egyik legegzotikusabb virága, és 2013-ban kapta ezt a nevet. Nevezetes ebben a műfajban, mert készítésének folyamata bonyolult. A késztermék legalább egy tucat folyamaton megy keresztül több mint 40 napon át. Ezek a papírragasztás, a vágás, a festés, a szárítás, a kartonvágás, a faragasztás, a formázás és a csomagolás.

Liu Csinghuai, akiről elnevezték a népművészeti produktumot a ma már Linjihez tartozó kis faluban, Kaocsuangban született. Itt Liu portáján, egy kis udvarban mindenféle apró tartozékot találhatunk a papírvirág készítéséhez. Különböző színű matricákat, farudakat, nagy és kis kartondobozokat és kész alkotásokat is. „Ez az előző stúdióm, most főleg tárolóként funkcionál az alapanyagoknak és késztermékeknek”– mondja Liu.

Fotó: Xinhua

A nő művészetére gyermekkorától nagy hatással volt a nagyapja és édesapja is. Megtanulta tőlük a tradíciókat, komolyan elmélyedt a témában, majd újratervezte a hagyományos Fanhuát. A tradíciókat, a nemzeti sajátosságokat, a régi mondanivalókat a természetről és körülvevő világról ötvözte a modern ötletekkel és zseniális újításokkal.
Ma a kulturális terméknek már több mint 30 kategóriája van, amelyek nagyon népszerűek a piacon. Liu ráadásul a bevétel egy részét szülőfalujában a magányos és fogyatékkal élő idősek támogatására fordítja. A kulturális termék eladását is elsősorban a falu idős emberei végzik, és Liu rendszeresen kifizeti őket munkájukért.

Liu azóta több elismerést bezsebelt, papírvirág-kompozíciói és készítési technikája pedig bekerült Santung tartomány immateriális örökségei közé.

(X)