Egy százalék alatti fertőzöttség a főváros decemberi lakossági tesztelésén

Forrás: turizmus.com

 2021. január 05. 14:54

Decemberben, az ünnepek előtt összesen 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a Fővárosi Önkormányzat a fővárosi lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek - ennek eredményeit összegezték most.

A város négy pontján felállított tesztpontokon (Városháza park, Széna tér, Keleti pályaudvar, Kelenföldi pályaudvar) végül 6523-an jelentek meg, 166 esetben ismételték meg a tesztelést, és összesen 41 esetben találtak a vizsgáltak között koronavírus-fertőzöttet. Ez 0,62 százalékos fertőzöttséget jelez, noha – ahogy erről a teszten részt vettek is tájékoztatást kaptak – a negatív gyorsteszt esetén nem jelenthető ki 100 százalékos biztonsággal, hogy a tesztelt nem fertőzött - közölte a Fővárosi Önkormányzat.

Az ingyenes tesztelésre jelentkezők kevesebb mint egy százaléka volt koronavírussal fertőzött

Fotó: 123rf.com

A szűrés végén az önkéntesek megkérdezték a résztvevőket arról, hogy mennyire voltak elégedettek a szolgáltatással. A Városháza közleménye szerint a kitöltők közül 94 százalék azt jelölte meg, hogy rendkívül hasznosnak tartotta a tesztet, és csupán 6 százalék vélte ennek ellenkezőjét. A jelentkezők túlnyomó többsége a lebonyolítással is teljes mértékben meg volt elégedve. A kitöltők 90 százaléka ajánlaná a tesztet másoknak is, és a többség a jelentkezést is egyszerűnek és gördülékenynek ítélte meg - írták.

A Fővárosi Önkormányzat az ünnepek előtt azért szervezte meg az ingyenes lakossági szűrést, hogy ezáltal ki lehessen szűrni és el lehessen különíteni olyan tünetmentes vírusfertőzötteket, akik így az ünnepek alatti családi eseményeken nem adják tovább a betegséget. A Városháza közleménye szerint a tömeges tesztelés a legnagyobb fegyver a koronavírus terjedése ellen, ameddig nincs mindenki számára elérhető vakcina.