Egyedülálló csillagászati látogatóközpont épül a Bükkben

Forrás: turizmus.com

 2017. december 20. 11:31

Kormányhatározat született a a Bükki Csillagda megvalósításáról. 2019-re készülhet el a létesítmény 990 millió forintos költséggel.

A Magyar Közlönyben megjelent a Kormány 1974/2017. (XII. 19.) Korm. határozata, amelynek értelmében megépülhet egy európai viszonylatban is egyedülálló csillagászati látogatóközpont Kelet-Magyarországon, konkrétan a Bükkben.

Ezzel a céllal összhangban a kormány támogatja a Bükki Csillagda megvalósításához szükséges anyagi források megteremtését, melynek érdekében a Kormány felhívja a földművelésügyi minisztert, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bevonásával gondoskodjon a Bükki Csillagda tervek szerinti megépítéséről, a szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatásáról.

A kormány engedélyezi a  földművelésügyi miniszter részére, hogy a  beruházást megvalósító Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bevonásával a  2018–2019. évek tekintetében legfeljebb nettó 990 000 000 forint összegben éven túli kötelezettséget vállaljon.

A kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2018. évben gondoskodjon az 1. pont szerinti feladatok végrehajtásához szükséges 564 000 000 forint többletforrás biztosításáról.

Felhívja továbbá a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2019. évben gondoskodjon az 1. pont szerinti feladatok végrehajtásához szükséges 426 000 000 forint többletforrás biztosításáról.

A döntés előzménye, hogy 2017. június 6-án a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot, így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést.

A Bükk egyes vidékein még mindig minimális a fényszennyezés

Fotó: bukkicsillagpark.hu / Komka Péter

A világon olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-park, amelyek állami tulajdonban vannak, és valamilyen természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége (az égitestek láthatósága, a fényszennyezés mértéke szempontjából) megfelel a szigorú szabályoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület, és az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassák a nagyközönség számára. Az IDA (International Dark-Sky Association), mint független nemzetközi szervezet, egy olyan feltételrendszert állított föl, melynek nagyon kevesen felelnek meg.