Egyedülálló éjszakai attrakciót mutattak be Gömörrákoson

Forrás: turizmus.com

 2021. november 05. 10:21

Denevérek és más erdei állatok éjszakai megfigyelésére nyílik lehetőség a településen található különleges bányászati ​​​üregekben.

A Rákoson, a Železník (Vasúti) domb alatt több érdekesség is található, például egy gótikus templom, egy várrom és egy bányászati ​​kiállítás is.

A Kisdenevérek Tanösvényen 14 megállón át megismerkedhetnek meg a felnőttek és a gyerekek a történelemmel, az állat- és növényvilággal, valamint a helyszín fő képviselőivel, a denevérekkel. A denevérek a tanösvény melletti elhagyott bányákat választották telelésük helyéül, így tavasszal és ősszel több száz denevér kiröppenését csodálhatjuk meg a védett bányaműveknél - tájékoztatott a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet.

Az egyik bányaüreg, amelyben megfigyelhetők éjjelente a denevérek

Fotó: OZ Rákošská cächa

"Szerettük volna attraktívabbá tenni a tanösvényt néhány kivételes tapasztalattal, melyek az éjszakai állatokhoz, denevérekhez, kapcsolódnak. A napközben érkező látogató sajnos nem láthatja őket. Majd eszünkbe jutott, hogy idegenvezető által vezetett  esti túrák alkalmával és speciális éjjellátó technológia segítségével láthatóvá válnak ezek az élőlények. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen élmény a látogatók számára is kivételessé teszi ezt a községet" – mondja Július Pavelko, az ötletgazda, a Rákošská Cächa polgári társulás aktivistája.

A projekt a Besztercebánya Megyei Fejlesztési Ügynökségtől, illetve a Gömöri Regionális Turisztikai Szervezeten keresztül 3600 euró támogatást kapott.

Ennek a támogatásnak köszönhetően 5 db kiváló minőségű éjjellátó került beszerzésre, amelyek a turisták számára rendkívüli élményt biztosítanak majd, amikor nemcsak a denevéreket, hanem az erdei vadakat is megfigyelhetik. A támogatás révén sikerült a környék legnagyobb látványosságairól tájékoztató, illetve irányjelző táblákat is kihelyezni a faluba, melyek eddig hiányoztak.

Ez az egyedülálló élmény online megvásárolható a Besztercebánya Megye portálján: www.zahoramizadolami.sk keresztül, a látogatók tavaszi és őszi hónapokban tudják megtekinteni a denevéreket, idén október 6-án és 13-án.